Annons

Snabbtester införs i Skåne

Regionen har köpt in 200 000 snabbtester som kommer att kunna börja användas om någon vecka.
Kristianstad • Publicerad 12 november 2020
Skåne köper in 200 000 snabbtester för att komplettera provtagningarna mot coronavirus. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under en tid har labmedicin i Skåne jobbat med att utvärdera de nya testerna som nu kommer att användas inom delar av sjukvården.

Testet genomförs av hälso- och sjukvårdspersonal och kan avläsas efter omkring 15 minuter. Skåne blir en av de första regionerna i landet med att använda testet, upplyser regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Testerna införs för att komplettera de befintliga testerna, där kapaciteten håller på att slå i taket. I går rapporterade vi att det var långa köer för att kunna testa sig.

– Genom att få igång användningen av snabbtest kan vi korta svarstiderna, vilket är av stort värde för enskilda patienter men också centralt för att kunna frigöra vårdresurser och laboratoriekapacitet. Det gör att vi snabbare kan ge besked om smitta på exempelvis äldreboenden eller när tester behöver göras på vårdcentralen, säger Lars Kristensson, förvaltningschef inom Medicinsk service.

Testerna är så kallade antigentest, och används för att fastställa eventuell smitta. Vid ett positivt provsvar kommer det att kompletteras med ytterligare ett test.

Testet görs med en provtagningspinne mot bakre näsväggen, och ger ett svar inom 15 minuter.

I början av veckan gick regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson ut och sa att de övervägde att införa snabbtesterna, trots att de inte får bidrag för dessa från staten.

– Vi hoppas att vi får bidrag, och jag vet att SKR också driver den frågan. Men oavsett om vi får täckning eller inte är det värt det. Det kommer att kosta 9 miljoner kronor, säger han.

Snabbtesterna har tidigare haft en hög felprocent. Nu visar de inte falskt negativa svar, men kan däremot visa falskt positiva svar. Därför görs ett nytt, annat prov på dem som testas positivt.

”Genom att få igång användningen av snabbtest kan vi korta svarstiderna, vilket är av stort värde för enskilda patienter men också centralt för att kunna frigöra vårdresurser och laboratoriekapacitet.”
Lars Kristensson, förvaltningschef Medicinsk service.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons