Annons

#Munskyddav! Vi vill veta hur DU har det inom vården – hör av dig till oss

Jobbar du i vården inom Region Skåne? Vi på Kb/NSk vill veta hur du har det i ditt jobb.
Gå in på Munskydd-av och berätta. Du kan även göra det anonymt, och du har källskydd.
Nordöstra Skåne • Publicerad 2 maj 2024 • Uppdaterad 13 maj 2024
Munskydd av.  Det är hög tid att ni inom vården pratar ut.
Munskydd av. Det är hög tid att ni inom vården pratar ut.Foto: Johan Nilsson/TT

Den skånska vården är i allmänhet utmärkt – när man väl får tid.

Kb/NSk har genom åren berättat om flera exempel på arbetsplatser inom vården där man trivs och där patienterna har det bra. Här kan ni läsa om projektet ”Framtidens vårdavdelning” på CSK, där införandet av servicevärdar gav övrig vårdpersonal mer tid för patienterna.

Annons

Vi har också berättat om avarter – som tidning är det en av våra huvuduppgifter, att granska och bevaka. Skildra det som inte fungerar, vilket kan sätta fingret på ömma punkter och förhoppningsvis frammana en förbättring.

Så här ser det ut när Region Skåne tar bilder från sjukvårdsmiljö. Stämmer bilden? Gå in på #Munskydd-av och berätta!
Så här ser det ut när Region Skåne tar bilder från sjukvårdsmiljö. Stämmer bilden? Gå in på #Munskydd-av och berätta!Foto: Region Skåne

Därför vill vi veta hur DU som vårdanställd i nordöstra Skåne har det. Vad fungerar i din arbetsvardag, vad är bra, vad fungerar inte, hur kan Region Skåne bli bättre?

Vi vet att du kanske kan känna lite olust med att berätta för oss. Vårdanställda är en av de svåraste yrkesgrupperna som finns att intervjua. Inte för att ni är särskilt svåra i sig, men för att ni som jobbar inom vården är extremt lojala mot arbetsgivaren, mot patienterna och mot kollegorna. Och vi vet att arbetsgivare gärna pratar om att allt är ”sekretess”.

Men det som är sekretess är det som rör patienterna. Och ärligt talat, vi struntar i vem det är som får vård eller vilka kändisar som legat inne, så länge alla behandlas lika. Det vi vill veta är hur din arbetssituation påverkar vården i stort, påverkar dig och varför det är så svårt för Region Skåne att rekrytera.

Och inom dessa områden gäller det som heter meddelarfrihet: Du får fritt ge uppgifter till journalister (så länge det inte handlar om enskilda patienters namn och hälsotillstånd), och arbetsgivaren får enligt lag inte efterforska källa.

Vårdanställda är ofta rädda för att uttala sig – utan egentlig anledning. Nu vill vi veta hur du har det. Så ta Munskydd-av och berätta för oss!
Vårdanställda är ofta rädda för att uttala sig – utan egentlig anledning. Nu vill vi veta hur du har det. Så ta Munskydd-av och berätta för oss!Foto: Henrik Montgomery/TT

Och vi journalister får inte avslöja våra källor – då kan vi få fängelse.

Så hjälp oss att bli bättre på att berätta om vårdens vardag. Hjälp oss lyfta fram det som är bra – och hjälp oss att belysa det som inte fungerar.

Direkt till formuläret – klicka här!

Där finns lite frågor du kan fylla i. Anonymt eller med namn. Och hjälp oss att sprida länken till dina kollegor på sociala medier med hashtaggen #MunskyddAv.

Annons

Det är hög tid att ni inom vården får av munskyddet och pratar ut.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons