Annons

Miljardsatsning på nya skolor de kommande åren

Närmare 30 byggprojekt med ny- eller ombyggnationer av skolor och förskolor pågår eller kommer att påbörjas under de närmaste åren i Kristianstads kommun. Totalt handlar det om investeringar på tre miljarder.
Kristianstad • Publicerad 15 juni 2019
Helgedalskolan är en av många skolor som byggs ut och renoveras.
Helgedalskolan är en av många skolor som byggs ut och renoveras.Foto: Tommy Svensson

Två nya skolor står klara inför skolstarten till hösten: Lingenässkolan och Kulltorpskolan. Det är två stora satsningar bland många fler som pågår i den största utbyggnaden av förskolor och skolor någonsin i Kristianstads kommun.

Om man lägger samman pågående bygg- och renoveringsprojekt med de behov som väntar landar det på ett behov av investeringar för totalt drygt tre miljarder under de närmaste åtta åren.

Annons

Att det byggs nytt beror på att antalet barn ökar. Befolkningsprognosen visar en ökning av barn i förskoleåldern (1-5 år) från drygt 4 900 i år till 5 700 under de närmaste 14 åren.

Men det beror också på att många skol- och förskolebyggnader från 60- och 70-talen måste renoveras eller rivas och ersättas på grund av att de är uttjänta. Ett av de tydligaste exemplen är Sånnaskolan där en ny byggs efter att den gamla dömdes ut helt. Även Kulltorpskolan och Helgedalskolan är sådana fall.

De allra flesta byggprojekten, med några få undantag, är koncentrerade till Kristianstad tätort eftersom det i huvudsak är där befolkningen växer.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons