Annons

Nybildad förening tar fram nytt arenaförslag

Projektgruppen bakom den nya ishallen, som inte blev av, tog genast fram ett nytt förslag efter fullmäktiges chockbesked före jul att skrota arenabygget på idrottsplatsen i Osby.
Kommunstyrelsen har fått förslaget med kalkyl för renovering och om- och tillbyggnad av den utdömda ishallen, på drygt 60 miljoner kronor.
Osby • Publicerad 3 januari 2023
Göran Dahlquist har funnits med på ett eller annat sätt i Osby IK sedan starten 1967.Foto: Arkiv

– Nu väntar vi på att Niklas Larsson (C) och övriga politiska höjdare ska sätta sig ner med oss och diskutera hur vi går vidare med vårt förslag, säger Göran Dahlquist, sammankallande i den tilltänkta projektgruppen för om- och tillbyggnationen av ishallen.

Tanken är att en ”Ishallsförening” bildas med personer från näringslivet, föreningarna, politiken och tjänstemän i kommunen.

Annons

– Ishallsföreningen ska registreras hos Länsstyrelsen som vilken förening som helst. Planen är att Osby kommun överlåter den befintliga arenan till Osby Ishallsförening under projekteringstiden då om- och tillbyggnaden av arenan sker. Det är viktigt att notera att driften och driftskostnaderna och skötsel av arenan står kvar under Osby kommun. När arenan är färdigställd övergår den till Osby kommun, som driver och förvaltar den vidare. Ishallsföreningen, som utgörs av representanter för OIK, Konståkningsföreningen OKK, IFK och två representanter för näringslivet leder och tar hand om byggprojektet, förklarar Göran Dahlquist.

Tanken är att en ”Ishallsförening” bildas med personer från näringslivet, föreningarna, politiken och tjänstemän i kommunen.Foto: Simon Rehnström

Ishallsföreningen söker alla bidrag som finns tillgängliga, vilket inte kommunen kan göra. Det finns bland annat EU-pengar via ”Leader” och allmänna arvsfonden.

– Osby kommun kommer att vara garant för projektet och kommer därmed också att få ta ett visst ekonomiskt ansvar genom att betala bygglovskostnader och andra formaliteter som krävs för om- och tillbyggnaden.

Målet är att renovering samt om- och tillbyggnad ska ske under två år.

– Vi vill inte störa OIK:s och OKK:s verksamheter mer än nödvändigt. Vi kan till exempel riva väggar och tak under sommarsäsongen när vår verksamhet ligger nere. Invändiga och andra mindre genomgripande arbeten i fastigheten kan utföras under föreningarnas verksamheter.

En mycket viktig poäng, betonar Göran Dahlquist, är att projektet ska genomföras tillsammans med lokala aktörer och företag.

– Vi vill ge entreprenörer med bas i Osby möjlighet att vara delaktiga i den nya arenan. Mycket av renoveringen kan göras med hjälp av ideella insatser från föreningsmedlemmar, vilket gör att kostnaderna kan hållas nere på en rimlig nivå.

Valda delar av renoveringen kommer att göras som en sponsring från lokala företag, som sedan kommer att erbjudas reklamplats med evenemang och aktiviteter i arenan.

– För planeringen är det viktigt att få med alla idéer för att en kortsiktig planering inte ska störa framtiden. På längre sikt bör det planeras för nya fotbollsplaner, utegym, löpslingor, skateboardramper, boule och andra mindre aktiviteter och sporter. Men det ligger som sagt längre fram i tiden, understryker Göran Dahlquist.

”Hade kommunen slagit till tidigare hade vi klarat kalkylen.”
Göran Dahlquist.

En ny ishall har diskuterats i mer än tolv år och Göran Dahlquist har varit med hela tiden. För två år sedan hamnade han i projektgruppen för den nya arenan/ishallen tillsammans med representanter för övriga inblandade föreningar och kommunens fastighetschef Anders Edwall, som nyligen lämnade sitt uppdrag.

Annons

– Anders Edwall var en starkt pådrivande kraft för projektet, säger Göran Dahlquist, som redan som 13-åring deltog på ett hörn när ishallen byggdes 1967.

Sedan dess har Göran Dahlquist spelat i OIK och haft olika positioner i klubben. Han är frustrerad över att föreningens verksamhet hotas av ishallens hälsovådliga miljö. Det är konstaterat mögel i ytterväggarna och Labmedicin i Skåne har skrivit att vuxna och barn inte ska vistas i lokalen regelbundet.

– Våra barn är ju där i många timmar, liksom de som sköter anläggningen. Vi har tolv spelare som spelar i Kristianstad, Tyringe och Glimåkra för att de inte kan vistas i vår ishall. Vi har tappat dessa juniorer.

Göran Dahlquist ledde manifestationen för ishallen förra året.Foto: Lasse Ottosson

Nybygget omfattar tio omklädningsrum, bastu, duschar och toaletter. Ledarrum, materialförråd och gemensamma lokaler på ovanvåningen. Det blir plats för tre föreningar i samma lokaler, cafeteria, samlingslokaler och klubbrum. En ny betongplatta ska anläggas som förkortar isläggningen väsentligt.

– Hade kommunen slagit till tidigare hade vi klarat kalkylen bra. Om vi hade fått gå igenom offerten hade vi kunna stryka vissa delar. Vi har blivit förda bakom ljuset av kommunen, säger Göran Dahlquist.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons