Annons

Akut behov av deltidsbrandmän i Osby kommun: ”Bara sök”

Behovet av nya deltidsbrandmän är akut inom Osby kommun.
Deltidarna Jonas Svensson och Lucas Martinsson uppmuntrar alla som känner sig manade att söka att göra det.
– Jag känner att jag gör en insats som gör skillnad, säger Martinsson.
– Känn inte att du skulle vara otillräcklig på något sätt. Bara sök, säger Svensson.
Osby • Publicerad 13 februari 2024 • Uppdaterad 14 februari 2024
Jonas Svensson och Lucas Martinsson, deltidsbrandmän, ser fram emot att få nya kollegor.Foto: Marcus Enochsson

Just nu är behovet av fler deltidsbrandmän stort i kommunen.

– I Lönsboda är behovet faktiskt akut, kommenterar heltidsanställde insatsledaren Mattias Thulin.

Annons

Alla som blir antagna som deltidsbrandmän får ta C-körkort kostnadsfritt och man får en grundutbildning – preparanden – av räddningstjänsten. Nästa utbildningstillfälle är under april månad. Nu hoppas räddningstjänsten få fler sökande till dess.

"Känslan som vi har i vårt omklädningsrum är nästan ännu tajtare än i ett hockeylag. Här är det verkligen 'laget före jaget'" säger insatsledaren Mattias Thulin.Foto: Marcus Enochsson

Som deltidsbrandman i Osby kommun arbetar man totalt 7 dygn i månaden. Under de dygn man är i tjänst bär man med sig sin personsökare överallt – i hemmet, på sitt ordinarie arbete, med mera – och när den piper är det bara att sticka och infinna sig på brandstationen inom fem–sju minuter.

Tillsammans med andra deltidare får man åka ut och hjälpa till att hantera situationen som ligger till grund för larmet. Lagkänslan i gänget är stor.

Både Lucas Martinsson och Jonas Svensson, deltidsbrandmän, vittnar om en god gemenskap bland deltidarna.Foto: Marcus Enochsson

– Vi har en väldigt god gemenskap. Man kan både skämta och prata allvar och här är inga osämjor. Vi har alla leenden på våra läppar, säger Lucas Martinsson, som övertalades av sin svåger att söka en tjänst som deltidsbrandman.

– Och jag ångrar inte att jag sökte, tillägger han.

”Det kan bli jobbiga intryck ibland. Men är det något som tynger en så är det bara att lyfta på luren eller köra upp hit och prata.”
Lucas Martinsson, deltidsbrandman

En annan som trivs bra som deltidare är Jonas Svensson. Till vardags är han svetsare. Vid det här laget har han arbetat deltid på räddningstjänsten i två och ett halvt år.

– Jag kommer ihåg mitt första larm. Det var när det brann i Fenixhuset, det var en stor grej... Det glömmer jag aldrig, berättar han.

Det var lördagen den 6 november som flerfamiljshuset blev lågornas rov. Släckningsarbetet pågick i tre dagar.

– Jag förstod ganska snabbt att det var ett stort larm. När vi körde dit och svängde runt i rondellen såg jag lågorna som stod ut genom fönstren. Det brann friskt. Det första jag tänkte var att jag skulle hålla mig lugn, och det gick. Det var ett rätt stort larm att få första gången, säger Jonas Svensson.

Alla deltidsbrandmän får en personsökare. När den piper är det snabba ryck som gäller för att komma iväg.Foto: Marcus Enochsson

Lucas Martinsson instämmer i att man alltid kommer ihåg sitt första larm.

Annons

– På mitt första larm, då rullade brandbilen och jag sprang ut med hängslorna under fötterna. Jag fick inte på mig byxorna riktigt och de glömde att jag skulle med, säger han och skrattar.

Enligt brandmännen finns det en missuppfattning om att den som jobbar inom räddningstjänsten måste vara ”tuff och hård” och att man ständigt ställs öga mot öga med död och olycka.

– Man ska inte undvika att söka tjänst som deltidsbrandman för att man är rädd för hemska saker. Det är väldigt sällan vi ser den typen av tråkigheter. Och när det händer så bearbetar vi det tillsammans på ett bra sätt, säger Mattias Thulin.

Jonas Svensson och Lucas Martinsson håller med.

– Det kan bli jobbiga intryck ibland. Men är det något som tynger en så är det bara att lyfta på luren eller köra upp hit och prata, säger Martinsson.

– Alla blir jäkligt bra omhändertagna här, konstaterar Mattias Thulin.

Lucas Martinsson och Jonas Svensson, deltidsbrandmän, uppmuntrar alla som vill och har möjlighet att ansöka om att få bli deras kollegor.Foto: Marcus Enochsson

Just nu ser räddningstjänsten fram emot att flytta in i det nya Blåljushuset. Nya, fräscha lokaler väntar på att ta emot sin personal framöver – och förhoppningsvis även ett gäng nya deltidsbrandmän.

– Där finns ett gym på 130 kvadratmeter. Det ska bli fruktansvärt kul att flytta dit. Lite nystart, kan man säga, kommenterar Mattias Thulin.

Fakta

Tänk på detta när du söker

* Du måste vara över 18 år och ha ett fast arbete

* Din ordinarie arbetsgivare måste godkänna att du arbetar deltid på räddningstjänsten

* Du måste bo eller arbeta fem–sju minuter från brandstationen

* Du måste vara simkunnig

* Du måste ha en god fysik

* Du måste få ihop livspusslet – kan någon annan ta hand om barnen när larmet går?

Mejla räddningstjänsten i Osby om du är intresserad av att bli deltidsbrandman.

Källa: Mattias Thulin, räddningstjänsten

Om man blir antagen som deltidsbrandman får man en grundutbildning, kallad preparanden, berättar heltidsanställde Mattias Thulin (till vänster). Till höger syns Jonas Svensson och Lucas Martinsson.Foto: Marcus Enochsson

Här saknas innehåll

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons