Annons

Patric Nilsson: Patric Nilsson: ”Det är lätt att köpa KSLS frustration”

När man ser byggkranarna som jobbar för högtryck är det lätt att få känslan att stormen runt Kristianstads badrike har blåst över. Inget kunde vara med felaktigt. Nu rasar KSLS och hävdar bestämt att klubben inte kan arrangera några tävlingar i det nya badpalatset. Tyvärr blir det så när politikerna vägrar lyssna på brukarna – det vill säga föreningslivet.
Patric NilssonSkicka e-post
Simning/Kristianstad • Publicerad 11 december 2020 • Uppdaterad 12 december 2020
Patric Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patric Nilsson, sportchef och krönikör på Kristianstadsbladet.
Patric Nilsson, sportchef och krönikör på Kristianstadsbladet.Foto: Tommy Svensson

I tio år har man diskuterat ett nytt badhus i Kristianstad och bygget är nu på gång och har blivit en av kommunens största och mest infekterade satsningar någonsin. Tonläget har varit högt, stundtals riktigt högt. Moderatledaren Peter Johansson har kallat processen med badhuset för ”rutten” – och idag anser han att badriket påminner om Lalandia.

Här saknas innehåll

Debatten har handlat om allt från valet av plats, kostnad samt hur processen av själva inköpen har gått till.

Annons

Men nu är bygget igång. Källargolv är klart och nästan alla källarväggarna är resta. Gjutningen av bassängbottnarna är också klar. Ett skrytbygge för 510 miljoner kronor. Utan en möjlighet, enligt simklubben KSLS, att arrangera tävlingar.

KSLS, som är störst av föreningarna som ska hyra tider i badriket, kallar badpalatset för ett ”lekrike”.

De har en poäng. I Kristianstads badrike kommer det att finnas bassänger för plask och lek men också för träning, undervisning och rehabilitering. En relaxavdelning med takterass och flera bastubad finns också med.

Jag köper det. Ett badhus ska nämligen vara en mötesplats för människor i alla åldrar och med olika intressen. Men för drygt 500 miljoner kronor måste det gå att bygga ett badhus där det också ska vara möjligt att arrangera större tävlingar.

Kristianstad, och Tivolibadet, fick SM 1998. Det var första gången som kommunen arrangerade ett sim-SM. Med facit i hand skulle de aldrig fått det. Jag var där och bevakade tävlingarna. Det var trångt och bökigt vilket förbundskapten Hans Chrunak och världsstjärnan Therese Alshammar bekräftade. Tog du ett felsteg som åskådare hamnade du i plurret.

Med ett nytt och supermodernt badrike skulle Kristianstad kunna vara med och hugga på de stora mästerskapen. Jag utgår från att Anders Olsson på kommunledningskontoret redan formulerat en ansökan. Då kan jag berätta att den kan han slänga i papperskorgen.

Kristianstad Badrike innehåller massor av saker – men ingen tävlingsbassäng. Enbart en träningsbassäng med tio banor. Och detta i ett badhus för 510 miljoner kronor.

Det är galet.

Men det är samtidigt inte första gången som politikerna i Kristianstad kommun gör kompromisser som ingen i slutändan är nöjd med.

Kristianstads fotbollsarena, som invigdes för två år sedan, är ett annat dåligt exempel. Fotbollen fick, för 166 miljoner kronor, en anläggning som klarar de krav som Fotbollförbundet satt upp gällande säkerhet, avspärrningar och tillgång till elljus – men det är samtidigt ingen fotbollsarena. Snarare en uppgradering 2.0 av den läktare som revs på andra sidan vägen. Utan läktare runt om så blir det heller ingen modern fotbollsarena. En åsikt jag delar med många.

Annons

Den läktare som finns rymmer 1 200 sittplatser under tak. Det är allt – och här ska KDFF, landets tredje bästa damlag, ta emot klubbar från Europa i Champions League.

Bedrövligt!

Men det finns även exempel på lyckade investeringar. 2018 fick friidrotten äntligen en riktig arena. En arena som gör det möjligt för friidrottsklubbarna att bedriva funktionell träning men också en chans att arrangera tävlingar som JSM.

Men flaggskeppet i kommunens samling är förstås Kristianstad Arena. Ett tempel som invigdes 2010 och som har blivit en mötesplats för idrott, skola och kultur. En arena som sjuder av aktivitet. Från morgon till kväll. Sju dagar i veckan. 365 dagar om året.

Ingvar Löfkvist, som på den tiden arbetade som mark- och exploateringschef i kommunen, gjorde ett stort jobb i kulisserna och fick politikerna med sig. Tillsammans med föreningslivet skapade man sedan ett innehåll som sätter Kristianstad på kartan.

KSLS, och Martina Ranvert, har synpunkter på badhuset som inte går att använda som tävlingsarena.
KSLS, och Martina Ranvert, har synpunkter på badhuset som inte går att använda som tävlingsarena.Foto: Mikael Persson

Kristianstads badrike kommer inte att bli lika flexibelt. Det blir mer, som KSLS påstår, ett ”lekrike”. Och såna finns det gott om i Sverige – jag vet. Under många år hade vi i familjen som tradition att besöka badhusen i städerna på väg upp till Stockholm. Växjö, Jönköping, Linköping, Norrköping och Södertälje. Jag har besökt alla – och alla har plats för framgångsrika simklubbar.

Jag är mycket väl medveten om att skattepengar ska gå till sjukvård och skola men det ska också finnas utrymme för att ge våra elitklubbar möjligheter att tävla på lika villkor. Visst kostar det kommunerna en och annan krona att bygga nya arenor, men det kostar ännu mer om ungdomarna väljer bort idrotten för att hallarna eller anläggningarna inte håller måttet.

Nu diskuterar KSLS på fullt allvar att sätta upp tält utanför badhuset där simmarna ska vara mellan loppen eftersom de inte får plats inne i badet.

Om klubben nu har råd att flytta in överhuvudtaget, vill säga? Hyran kan bli tre gånger så hög som den de betalar i Tivolibadet. Och utan tävlingar så stryper kommunen möjligheten för klubbens enda självklara inkomstkälla.

Ni ser...det är lätt att förstå KSLS frustration.

Fakta

Kristianstads badrike

Det är en lång process att bygga ett nytt badhus och projektet påbörjades redan 2011. Det är kommunfullmäktige som beslutar i frågan och det som har beslutats är att:

Bygga ett nytt badhus på Näsby.

Totalkostnaden för badhuset får bli max 510 miljoner kronor. Därtill kommer kringarbeten i området för cirka 15 miljoner kronor.

Badhusets innehåll ska bygga på den förstudie som genomfördes 2015. En revidering har sedan gjorts, vilket innebär att det byggs tio träningsbanor istället för åtta och en separat hoppbassäng.

Källa: Kristianstad kommun.

”Det är inte första gången som politikerna i Kristianstad kommun gör kompromisser som ingen i slutändan är nöjd med.”
Patric Nilsson, sportchef på Kristianstadsbladet.
Annons
Annons
Annons
Annons