Annons

Urologin upphör på Tryggakliniken

Tryggakliniken fick inget gehör för sin överklagan. Därmed är det nu definitivt klart att urologin på denna klinik kommer att upphöra och 1 500 patienter överförs till CSK.
Kristianstad • Publicerad 5 juni 2020
Tryggakliniken vid C4 Shopping blir nu definitivt av med urologin.Foto: Tommy Svensson

Som vi tidigare skrivit om, hade Tryggakliniken vunnit en upphandling om urologi i nordöstra Skåne. Men deras avtal överklagades, och förvaltningsrätten fastslog i en dom att avtalet var ogiltigt och skulle upphöra. Kammarrätten gav inget prövningstillstånd. Som sista utväg överklagade kliniken till högsta förvaltningsdomstolen. Därifrån kom beskedet under fredagen. Inte heller där beviljas prövningstillstånd.

– Det här innebär att vi har ingen möjlighet att överklaga detta ytterligare. Avtalet är ogiltigförklarat och från och med måndag kommer vi inte att kunna ta emot patienter inom urologi, säger Fredrik Mogren på Tryggakliniken.

Annons

– Det betyder alltså ett jättefin organisation som vi har byggt upp upphör.

De 1 500 patienterna kommer nu att överföras till CSK.

– Vi hade just köpt in ett avlivat vaccin, en liten fem milliltersflaska, för 20 000 kronor, som vi skulle behandla cancerpatienter med nästa vecka. De pengarna är borta, konstaterar Mogren som även köpt in en hel del utrustning till kliniken som han nu inte vet vad han ska göra med.

MBL-förhandlingar har också gjorts för de sjuksköterskor och en undersköterska som jobbat med urologin.

– I möjligaste mån försöker vi oss på att förflytta personalen inom organisationen och erbjuda dem andra tjänster så gott det går. De två urologi-doktorerna får hitta egna lösningar.

Med urologi avses diagnos och behandling av sjukdomar i urinvägarna. De organ som omfattas är njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Även de manliga fortplantningsorganen omfattas.Foto: Mats Holmertz

Redan under fredagen togs kontakter mellan CSK och Tryggakliniken för att överföringen av patienter ska ske så smidigt som möjligt

– Vi har förberett oss lite genom att lägga upp alla patienter på listor, sagt vilka prover de ska ha, vilka behandlingar de ska gå igenom och så vidare, säger Mogren.

Johan Cosmo, sjukhuschef på CSK, säger att de nytillkomna patienterna inte ska behöva känna någon oro.

– Vi kommer att klara av detta på ett bra sätt. Vi har de senaste åren förstärkt på urologisidan och är bra bemannade där.

Men det är ändå 1 500 patienter som tillkommer. Har ni haft så mycket luft att ni bara kan ta emot dessa?

Annons

– Alla 1 500 ska inte in samtidigt, det är inte 1 500 som ska på besök just nu. Det hade inte gått. Vi har redan idag inlett kontakter med Tryggakliniken om hur vi ska klara av detta, om vi behöver förstärka något bemanningsmässigt vilket kanske inte är omöjligt, eller hur vi gör lokalmässigt och så vidare. Men patienterna ska definitivt inte behöva känna någon oro, säger Johan Cosmo.

Fakta

Detaljer i målet

Region Skåne handlade upp urologi i nordöstra Skåne under 2018, då deras egna resurser inte räckte till. Tryggakliniken var ensamma om att lämna in ett anbud och vann upphandlingen.

Ett avtal tecknades som började gälla våren 2019 och skulle pågå till våren 2024.

Under slutet av 2019 överklagade Capio Närsjukvård avtalet till förvaltningsrätten. Capio framhöll att från början skulle leverantören (den som vann upphandlingen) ha fullt kostnadsansvar för medicinsk service, inklusive undersökningar och utredningar för cancer. Denna kostnad hade inte Capio haft tidigare när de hade ett avtal om urologin, och denna tänkta kostnadsökning bidrog till att de inte lämnade in något nytt anbud.

Men strax före avtalet undertecknades gjordes ett förtydligande. Det innebar att leverantören skulle få ersättning för vissa analyser och undersökningar som görs i samband med standardiserade vårdförlopp för olika cancerformer, som i prostata eller urinblåsa. Capio anser att detta är en ändring av avtalet, och att dessa nya villkor skulle ha gjort att fler leverantörer lämnat anbud. Därför ansåg Capio att avtalet med Tryggakliniken skulle ogiltigförklaras.

Förvaltningsrätten gick på den linjen i en dom. När den överklagas till kammarrätten beviljades inte prövningstillstånd, vilket gjorde att målet inte överprövades där.

Tryggakliniken begärde prövning hos högsta förvaltningsdomstolen. I fredags meddelade den att inget prövningstillstånd ges.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons