Annons

Ivarssons (M) hopp för hallen – att kommunen lämnar över till föreningarna: ”Gjorts tidigare”

Kommunen behöver ge förenings- och näringslivet mandat att tillsammans hitta en lösning, så att ishallen kan leva vidare även i framtiden.
Det menar Lars-Anton Ivarsson (M).
Osby • Publicerad 2 november 2023
Lars-Anton Ivarsson (M) spelade ishockey som ung. ”Men det var ingen större framgångssaga” säger han.Foto: Marcus Enochsson

Lars-Anton Ivarsson (M), barn- och utbildningsnämndens förre ordförande, är tveksam till hur ishallsfrågan i Osby har hanterats politiskt. På sin offentliga Facebooksida redovisar han sitt resonemang:

Barn- och utbildningsförvaltningen betalar internhyra för att få utöva verksamhet i kommunens ishall – men de har inte ansvar för själva fastigheten.

Annons

”Ändå väljer Miljö- och bygg att först skicka uppdraget att utreda miljön i ishallen till Barn- och utbildning, och därefter ska även Barn- och utbildning stå för kostnader att åtgärda de upptäckta miljöproblemen i ishallen. [...] I Barn- och utbildning finns inte någon budget för detta, då man är hyresgäst, inte fastighetsägare” skriver Lars-Anton Ivarsson på Facebook.

– Då man redan luggat denna förvaltning på snart 30 miljoner kronor är det givet att svaret blir ”vi kan inte hantera det här”. Som man ropar får man svar, säger Lars-Anton Ivarsson till Kb/NSk.

Hur skulle man gjort istället, enligt dig?

– Hur kommunicerar vi? Att först komma med ett positivt besked att problemen går att åtgärda, för att sedan besluta att vi inte tänker göra något för att lösa det, blir i min värld ett väldigt konstigt hanterat ärende. Föreningarna är fyllda med duktiga hantverkare och även med kontakter till kommunens fina företagare, som gemensamt kanske skulle kunna lösa de akuta problemen, svarar Lars-Anton Ivarsson.

”Osby är sport! Som barn hade man med sig skridskor till skolan, en tradition som lever än idag. Jag hade till och med en kort sejour som ishockeyspelare i OIK:s pojklag, men det var ingen större framgångssaga.”
Lars-Anton Ivarsson (M)

Vad tänker du om framtiden, dels för ishallen, och dels för Osby kommun?

– Mina förhoppningar nu är att man ger en möjlighet till föreningarna att se om de tillsammans med näringslivet kan hitta en lösning. För att detta ska ske behöver kommunen ge dem mandat och möjlighet. Detta har tidigare gjorts, där föreningar tar över kommunala fastigheter och driver dem i egen regi.

Den 26 oktober beslutade Miljö- och byggnämnden att man får lov att bedriva verksamhet i ishallen fram till sommaren 2025 – men inte längre, om inte långsiktiga åtgärder görs.Foto: Mikael Persson

Lars-Anton Ivarsson, med bakgrund i barn- och utbildningsnämnden, uttrycker en oro för att kommunens ungdomars lagstadgade rätt till idrott på lektionstid inte ska bli tillgodosedd.

– Då simhallen var stängd var detta otroligt svårt att få ihop. Vi har en brist på idrottshallar i kommunen. Jag ser både simhall och ishall som otroligt bra möjligheter att lösa detta.

För Ivarsson är frågan om ishallen egentligen mycket större än så.

– Osby är sport! Som barn hade man med sig skridskor till skolan, en tradition som lever än idag. Jag hade till och med en kort sejour som ishockeyspelare i OIK:s pojklag, men det var ingen större framgångssaga. Osby har alltid haft många hemvändare som när de skaffat barn inser att Osby var ett väldigt bra ställa att växa upp på. Ska detta fortsätta krävs ett aktivt föreningsliv och möjlighet till fritidsaktiviteter.

Annons

Lars-Anton Ivarsson menar avslutningsvis att investeringar i föreningsliv för ungdomar är brottsförebyggande.

– Ungdomar som har en meningsfull sysselsättning på fritiden riskerar, i mindre omfattning, att hamna på glid, säger han.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons