Annons

Sekreterarnas roll i den digitala vården

Kommer jobbet att finnas kvar? En fråga bland många som medicinska sekreterare ställde när de diskuterade sin roll i den digitala vården i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 8 oktober 2019
Annica Olofsson, Hanna Jadegrip och Annika Lundgren är tre medicinska sekreterare på CSK som ordnade fortbildning för sina kolleger i Hässleholm, Ystad och Kristianstad.Foto: Clifford Johansen

En medicinsk sekreterare skriver bland annat patientjournaler. Men när Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) införs kommer läkarna att prata in sina anteckningar direkt och appen översätter talet till text, direkt i journalen.

– Vad händer med alla medicinska sekreterare då? Kommer det finnas arbete till oss? undrade en i publiken.

Annons

Omkring 80 personer har samlats denna tisdag (70 dagen innan) för att få veta mer om vad som händer med bland annat deras roller när allt mer i vården digitaliseras. Caroline Westesson har precis talat om vad SDV kan innebära och vilka möjligheter som finns i detta, tillsammans med läkaren Mats Billsten.

– Era jobb kommer att finnas kvar. Men det kan bli andra arbetsuppgifter. Det kommer fortfarande finnas ett stort behov av det ni gör, remisshantering, samordna och kalla patienter, göra listor, säger Mats Billsten.

– Ni kommer inte att behöva skriva lika många patientjournaler. Men intyg, brev och en hel del av det andra finns kvar.

Malin Andersson gav skrivtips och råd om hur man undviker förkortningar och facktermer, så att även patienterna lättare kan förstå vad som står i journalerna.Foto: Clifford Johansen

Annica Olofsson har tillsammans med Hanna Jadegrip och Annika Lundgren ordnat de här dagarna. De är medicinska sekreterare på CSK, och ansåg att de behövde en dag för förkovran, utbyta erfarenheter och träffa kollegor från andra sjukhus de mest pratar i telefon med.

– Vi kommer att få en ny roll i framtiden, det blir inte lika mycket skrivande, och det är det som många gillar med jobbet. Vi kommer mer att få en samordnande roll, bli mer som koordinatorer, förklarar Annica Olofsson efteråt och ser inte så oroligt på framtiden.

Medicinska sekreterare jobbar bland annat med dokumentation, registrering av hälso- och sjukvård, digital kommunikation, informatik, ekonomi, statistik, kvalitetsarbete, patientrelaterade uppgifter och samordning/koordination. På de flesta enheter brukar man säga att de är spindlarna i näten.

– Man säger ju att vi är så oumbärliga. Därför har vi det här under två dagar, med samma program dag för dag, så att alla på olika enheter har möjlighet att gå ifrån, säger Hanna Jadegrip.

Exempel på hur man inte bör skriva i journalen. Texten handlar om högt blodtryck, diabetes, bröstsmärtor och ballongvidgning (PCI) i det främre kranskärlet (LAD).Foto: Clifford Johansen

Förutom SDV har de även diskuterat GDPR, sekretessfrågor, och hur man skriver utan alla förkortningar eller svåra ord som annars brukar finnas i en journal.

– Tänk på att även patienten ska kunna läsa och förstå journalen, säger Malin Andersson när hon går igenom svenska skrivregler och visar exempel på vad som inte bör stå i en journal.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons