Annons

Därför är det bättre för äldre att vaccineras – även med Astra Zenecas vaccin

Det är 45 gånger större risk att dö i en olycka än att få en allvarlig biverkning av Astra Zenecas vaccin. Och hundratals gånger större risk för att dö av covid-19. Ändå tvekar en del. Vilket får läkare att skaka på sina huvuden.
Kristianstad • Publicerad 25 april 2021

Sverige är nu ett av de länder i Europa som har den högsta smittspridningen av coronavirus.

– Vi har drygt 500 nya fall varje dag, så vi har spridning som har stor påverkan på vården. Ändå är vi inte i närheten av andra delar av Sverige, sa Skånes smittskyddsläkare Eva Melander nyligen på en pressträff om coronaläget.

Annons

Vaccination är det som kan hjälpa för att få ner smittspridningen. Vilket märks tydligt i exempelvis England. Där är hälften av invånarna vaccinerade. Och smittspridningen ligger där på 59 fall per dygn.

Trots kunskapen om vacciners förträffligheter har en del blivit rädda efter att det kommit fram möjliga biverkningar kopplade till Vaxzevria, Astra Zenecas vaccin.

Här saknas innehåll

Vad är det då för allvarliga biverkningar?

I en stor studie i Norge har de konstaterat att det rör sig om ett sällsynt tillstånd som kallas VITT (vaccine induced immune thrombosis trombocytopenia), en immunologisk reaktion. Ett för aktivt immunförsvar bildar en ovanlig sorts antikroppar som gör att blodplättarna beter sig märkligt, och då bildar tromboser (proppar) och samtidigt inre blödningar, eftersom antalet blodplättar drastiskt minskar. Det här löses inte ut av samma skäl som vanliga blodproppar.

– Det finns inga kopplingar till tidigare blodproppar, inga sådana fall har påvisats, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Skåne och vaccinsamordnare.

– Det finns heller ingen koppling till om man har någon annan underliggande sjukdom. Är man över 65 år ska man känna sig trygg med det här vaccinet.

Astra Zeneca har numer bytt namn på sitt vaccin till Vaxzevria.Foto: Johan Nilsson/TT

Varför just vid 65? För att då ökar risken markant att drabbas allvarligt av covid-19.

Risken för en 15-44-åring att dö i covid-19 är 0,03 procent. För personer 45-64 är risken 0,52 procent. Men för 65-74-åringar ökar den till 3,13 procent, och för 75-plussare är risken 11,64 procent.

– Risken för att dö av biverkningen med blodplättar är 1 på 100 000. Risken är större för de yngre, ännu mindre för de äldre.

Annons

– Men avstår man vaccinet och väntar en månad är risken att dö av covid-19 1 på 13 000. Det innebär 8 gånger högre risk.

Här saknas innehåll

Han förklarar det också ur samhällsperspektivet:

– Om man vaccinerar kan det bli 20-25 personer som dör av biverkningar, men jag tror risken är ännu mindre om man nu vaccinerar rätt ålder. Men om vi stoppar eller fördröjer vaccineringen, då får vi 200-500 fall med döda av covid

Fram tills helt nyligen fanns det heller inte ett enda fall av allvarliga biverkningar hos personer över 65. De verkar främst drabba kvinnor under 55 år, även om det förekommit enstaka fall i högre åldrar. En svensk kvinna i 70-årsåldern utgör det fjärde svenska fallet. Men av över 20 miljoner doser med Vaxzevria i Europa är det runt ett 20-tal som har drabbats. Det innebär en på miljonen.

Den låga risken får läkare att skaka på huvudet åt äldres riskbedömningar, och vädja på olika sätt. I Region Gävleborg gick de ut med ett pressmeddelande:

– Risken att bli allvarligt sjuk i högre ålder är så mycket större än risken att drabbas av de sällsynta biverkningarna. Vaccin räddar liv, både ditt och andras, sa chefläkaren Tommy Lundmark i pressmeddelandet.

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, säger att de äldre som får Astras vaccin kan känna sig trygga med det.Foto: Johan Nilsson/TT

Maria Landgren i Skåne fick frågan av Kb om vad de ska göra med de 65-plussare som vägrar att ta Astras vaccin.

– Vi kan aldrig tvinga någon att ta något läkemedel. Jag tycker att det viktiga för oss är att skapa trygghet och veta alla vacciner är säkra, bra och effektiva. Men man kan inte välja vaccin, och det beror bland annat på den begränsade tillgången.

”Det finns inga kopplingar till tidigare blodproppar, inga sådana fall har påvisats. Det finns heller ingen koppling till om man har någon annan underliggande sjukdom. Är man över 65 år ska man känna sig trygg med det här vaccinet.”
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons