Annons

Sonesson: Inga fler vårdval i Skåne i nuläget

Det blir inga fler vårdval i Region Skåne under Alliansens pågående mandatperiod. Det konstaterar "Skånes statsminister” Carl Johan Sonesson (M) nu när de nått halvvägs. Däremot vill han och Alliansen ha mer verksamhet på de mindre sjukhusen, i Trelleborg, Ystad och Hässleholm.
Kristianstad • Publicerad 7 augusti 2020
Halvtid i politiken. Carl Johan Sonesson konstaterar att det blir svårt att hinna med stora förändringar under resten av mandatperioden.
Halvtid i politiken. Carl Johan Sonesson konstaterar att det blir svårt att hinna med stora förändringar under resten av mandatperioden.Foto: Tommy Svensson

Även om Alliansen tog över makten i Skåne den förste januari 2019, så är det bara två år kvar till nästa val. Och som alla politiker vet går det fjärde året åt mycket till valdebatter och agiterande.

Vad är ni mest stolta över hittills?

Annons

– Jag var ganska stolt när vi klarade ett överskott på över en miljard kronor på sista raden under första året vi styrde. Det blev till och med bättre än budget. Det är så många år som regionen inte har klarat att hålla budget, och vi har stora investeringar framför oss vi måste klara av. Därför är jag nöjd med att vi lyckades sanera ekonomin, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsen ordförande och därmed det som kan liknas vid Skånes statsminister.

– Vi hade också börjat se vårdköerna vända. Sedan kom coronan och lamslog allt det arbetet!

Från arbetsrummet i rådhuset kan Carl Johan Sonesson blicka ut över Stora Torg i Kristianstad.
Från arbetsrummet i rådhuset kan Carl Johan Sonesson blicka ut över Stora Torg i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Coronapandemin har lett till inställda operationer, inställda besök och ökande vårdköer. Det talas om en stor vårdskuld som måste börja betas av. Regionen har börjat försiktigt, genom att låta vissa sjukhus vara coronafria och där kunna ta emot patienter ur vårdkön.

”Coronan var en faktor X som vi inte kände till. Även om det inte är över, så är jag stolt över hur Region Skåne har hanterat detta. Jag kan känna stolthet för hur all vårdpersonal och andra anställda hanterat detta och jobbat så bra.”
Carl Johan Sonesson

– Coronan var en faktor X som vi inte kände till. Även om det inte är över, så är jag stolt över hur Region Skåne har hanterat detta. Vi fick en kris i knäet, och när jag pratar med kollegor från andra regioner kan jag känna att vi ligger bra till. Som ledare för en sådan här organisation kan jag känna stolthet för hur all vårdpersonal och andra anställda hanterat detta och jobbat så bra.

– Det är lättare att vara ledare när så många steppar upp, tar ett stort ansvar och jobbar jättehårt med detta. Jag tror inte att det handlar om tur, utan vi har jobbat tätt tillsammans, även med kommunerna i Skåne och haft avstämningar med kommunalråden varje vecka.

Men vad är nu kvar att göra för er?

– När pandemin gått in i annat läge, om vi får ett vaccin eller om den avtar, så kommer samhället åtar att normaliseras. Då kommer kravet på oss att göra en strukturförändring av vården. Vi vill förstärka med mindre sjukhusen, så att de kan göra fler operationer.

Han avser sjukhus i Ystad, Trelleborg, Landskrona, Kristianstad och Hässleholm som exempel.

– Det blir lite på bekostnad av de större sjukhusen, som SUS, som ska få mer tid för de högspecialiserade uppdragen. De mindre sjukhusen kan hjälpa till på annat sätt med akuta uppdrag. Där kanske man kan se om vi kan ha mer öppet på akuten i Trelleborg än i dag, för att avhjälpa akuten i Malmö.

– På samma sätt i nordöstra Skåne, där ska vi jobba mer med att Hässleholm förstärker det uppdrag de har med höfter.

Annons

Ett annat bekymmer blir ekonomin. Trots fjolårets överskott pekar det här året hittills på en miljard i underskott, eller minus två miljarder jämfört med budget.

– Min ambition är att vi ska kunna kravla oss över nollan, med hjälp av statsbidragen. Men det är ännu osäkert hur mycket vi får. Vi började tidigt skriva upp alla extra kostnader på grund av coronan, som vi var lovade ersättning för. Men hur det blir det med uteblivna intäkter? Skånetrafiken tappar en miljard, Folktandvården 300 miljoner. Utöver det har arbetslösheten ökat. Det gör också att vi får lägre skatteintäkter, och detta kommer att hänga i under flera år innan arbetslösheten blir mindre.

Skåning i hjärtat. Sonesson vurmar för Skåne och har flaggan närmast hjärtat.
Skåning i hjärtat. Sonesson vurmar för Skåne och har flaggan närmast hjärtat.Foto: Tommy Svensson

Hur har det politiska samarbetet varit under krisen? Har det rått borgfred?

– Generellt har vi ett bra samarbete med alla partier. Alla har olika ingångar, men på det personliga planet finns det en fin kultur mellan ledamöter och gruppledare. Det är ingen som aktivt tar fula grepp, det är en hederskodex att man inte angriper på fel saker. Sen har vi lite mer borgfred nu.

Sonesson och Henrik Fritzon (S) är ofta kombattanter i talarstolarna och de ledande duellanterna i Region Skåne.

– Henrik har jag alltid haft lätt för att prata med, privat också. Vi har suttit i många styrelser och presidier, när den här mandatperioden är över blir det 12 år tillsammans. Det gör att vi känner varann och vi har kunnat göra upp i större frågor. Man får ge och ta, det finns en schysst ton emellan när man respekterar varandra.

– Det är samma med gruppledarna för de andra partierna också. Det är bra människor att ha att göra med, inga konstigheter.

Även om Alliansen gillar fler vårdval, tror Sonesson inte att de hinner genomföra fler under den här mandatperioden. Åtminstone inte förrän vågmästarna SD ändrar inställning.
Även om Alliansen gillar fler vårdval, tror Sonesson inte att de hinner genomföra fler under den här mandatperioden. Åtminstone inte förrän vågmästarna SD ändrar inställning.Foto: Tommy Svensson

Men vad kommer ni att göra i höst nu då?

– När över halva mandatperioden har gått är det svårt att göra så många förändringar, man hinner inte med det. De stora grejerna sätter man igång med direkt när man tar över. Som att vi ville ha vårdval inom allmänpsykiatri och öron-näsa-hals.

– Där kom vi fram till att vårdval inom öron-näsa-hals var inte så smart. Och vårdval inom psykiatrin fick vi inte igenom. Jag kan inte se att vi får igenom något mer vårdval under mandatperioden, för det tar tid att utreda. Sedan har vi ingen politisk majoritet för det så länge SD och MP inte stödjer det. Så länge ingen ändrar uppfattning blir det inte fler vårdval i Skåne. Det är ett problem långsiktigt, för jag tror på vårdvalen.

Annons

Men SD tog ställning först efter er utredning, och den avrådde också från vårdval inom psykiatri (och öron-näsa-hals). Är det inte så att ni i Alliansen tänker fel om vårdvalen?

– Jag tänker att ur medborgarperspektiv är det viktigt att man har många vårdgivare att välja på. Det blir inte dyrare för den enskilde, det är bra med konkurrens på vissa vårdområden, kanske inte för cancer och mer komplexa sjukdomar, men med öppenvård finns det fördelar, som att det leder till effektivare och billigare vård.

– Vi såg det inom grå starr. Där fick vi ner priset för operationer, och det var årslånga köer vilka i princip är borta nu. Det finns även fördelar för anställda, som har fler arbetsgivare att välja på ifall man inte trivs.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons