Annons

Sju av 45 operationstider slopas varje vecka

Brist på sjuksköterskor gör att Centralsjukhuset har tvingats stänga flera operationssalar, med längre operationsköer som följd.
Kristianstad • Publicerad 20 april 2018
Operationer på CSK senareläggs eller ställs in på grund av personalbrist.Foto: Lasse Ottosson

De stängda salarna för med sig att en del operationer av godartade tumörer får vänta allt längre och att operationer ställs in. I februari 2018 var det bara 59 procent av de väntande som fick en operation/åtgärd inom 90 dagar, den tid som vårdgarantin stipulerar. För ett år sedan var motsvarande siffra 81 procent. Det har också blivit allt fler som väntar mer än 90 dagar. I februari i år var det uppe i 429 personer, mot 182 personer ett år tidigare, enligt hemsidan Väntetider i vården.

– Vi har totalt 12 operationssalar, varav tre alltid är i gång och används för akuta operationer. De andra nio används till planerade operationer, säger Helen Berthelson, tillförordnad verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård på CSK.

Annons

– Räknar man då fem dagar i veckan har vi normalt tillgång till 45 operationssalar under en vecka. Men på grund av personalbristen har vi fått gå ner till 38 salar. Det är 7-8 salar färre än normalt.

Hon uppger att situationen är liknande på alla akutsjukhus i Skåne. Även i Sverige är det generellt en brist på operationssköterskor.

Hur påverkar det här patienterna?

– Akuta fall tar vi alltid hand om, och cancerpatienter prioriteras. Sedan blir det sämre tillgänglighet när det gäller andra operationer, som ljumskbråck, åderbråck, framfall, inkontinens och galloperationer, säger hon.

– Det vi ser bland siffrorna är att tillgängligheten börjar påverkas. Vi skulle behöva 3-4 operationssköterskor bara för att upprätthålla den nivå vi har nu. På sikt behövs det 7-8 för att kunna öppna salarna igen. I nuläget löser vi det med mycket övertid och inställda utbildningar och utvecklingsarbete. Men det här är en kunskapsintensiv verksamhet, vi behöver ha utbildningar.

Operationssköterska är en sjuksköterska som vidareutbildat sig under ett års heltidsstudier till att bli specialistsjuksköterska. På grund av bristen har Kryhs ledning nyligen beslutat om fler utbildningar, där sjuksköterskorna får fullt betalt. Den utbildningen beräknas ha mellan 3 och 5 platser på CSK. Samtidigt pågår förhandlingar med Vårdförbundet om en ny arbetstidsmodell.

Redan i december skrev Kristianstadsbladet om problemen på operation. Då berättade Vårdförbundets förtroendevalda att en orsak är arbetstiderna. När de lokala avtalen slopades 2016 fick nattarbetande specialistsjuksköterskor vid operation markant mindre tid till återhämtning, och det är inte längre attraktivt att arbeta på natten. Då uppgavs också att under ett år hade 13 specialistsjuksköterskor sagt upp sig.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons