Annons

Vaccinbristen pajar tidplanen

Bristen på vaccin gör nu att ansvariga misstror tidplanen för när alla ska vara vaccinerade. ”Det ser väldigt kärvt ut att kunna hålla den” säger vaccinsamordnaren Per Hagstam.
Kristianstad • Publicerad 10 februari 2021
Alf Jönsson visar det antal doser en vårdcentral får per vecka. De ryms i ena handen.Foto: Johan Nilsson/TT

Regiondirektör Alf Jönsson håller några vaccindoser i ena handen.

– Detta är de doser en vårdcentral får per vecka. En vårdcentral har i snitt 8 000 patienter listade, säger han och visar upp handen under onsdagens livesända presskonferens. Han är frustrerad.

Annons

– Vi har handlat upp 17 leverantörer för att vaccinera den breda allmänheten. 170 vårdcentraler och 10 sjukhus står redo. Vi kommer att ha vaccinationsplatser i alla kommuner, på ytterligare 150 ställen, och vi klarar att ge mer än 140 000 doser per vecka.

– Men var är vaccinet? frågar han.

I februari fick Region Skåne 300 000 färre doser än utlovat. Problemen finns hos leverantörerna, som inte kan lämna ifrån sig det de utlovat. Samtidigt som presskonferensen drog igång, kunde DN avslöja att Modernas vaccin försenas och halveras med antalet doser.

– Vi har en mycket hög kapacitet, men saknar vaccin. Det gör att vår fas tre kan inledas först i mitten av april, och fas 4 först i maj, säger regiondirektören.

Per Hagstam är biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Vaccinsamordnaren Per Hagstam fyller på:

– Det finns en stor frustration hos målgrupperna, om varför det tar så lång tid att bli vaccinerade. Vi försöker ge en realistisk bild. Men det är de minskade leveranserna som ställer till det.

– Dessutom fick vi förra veckan beskedet från FHM om att Astra Zenecas vaccin inte ska ges till dem över 65 år. Detta har stor påverkan på planeringen framåt, eftersom det var den största volymen av vaccin vi skulle få.

Han visar bilder på antalet doser som beräknas nå Skåne framöver. Fram till vecka 14 (början av april) är det under 40 000 doser per vecka. Från vecka 15 (12 april) beräknas det bli under 120 000 doser per vecka. En stor del av dessa vaccin utgörs av Astras, som då inte kan användas till den stora målgruppen över 65 år.

– Under vecka 14 räknar vi med att hålla på och fortsätta vaccinera på äldreboenden och särskilda boenden. I mitten av mars räknar vi med att börja med de över 65 år. I maj räknar vi med att alla i dessa grupper ska ha fått sin första dos.

Han säger att Astras vaccin nu kommer att gå till personal. Först ut är kommunal hemtjänstpersonal, och den insatsen pågår nu. I mitten av mars ska de återuppta vaccination av bredare grupper av sjukvårdspersonal på sjukhus och andra grupper av kommunal vård- och omsorgspersonal.

Annons

– Men hela tidplanen bygger på prognoser från FHM, beroende på inleveranserna. Vi har leveransbesked till Skåne bara några veckor framåt i tiden. Det är mycket som kan hända och påverka vaccinationen, säger Per Hagstam.

Bland annat bygger hela planen på att två nya vaccin ska godkännas under våren.

Här saknas innehåll

Målet för vaccinplanen är att de flesta vuxna ska vara vaccinerade i slutet av juni. Kan ni hålla den planen?

– Det ser väldigt kärvt ut att kunna hålla det. I princip går det inte, om vi ser rent krasst på den planering jag skissat på idag, så kommer det inte att hålla. Om leveranserna fortsätter, så kommer det nog kunna vara slutfört några veckor senare.

”Var är vaccinet? Vi har kapaciteten, vi har 170 vårdcentraler 10 sjukhus och 17 bolag som står redo att vaccinera i varje kommun och på ytterligare 150 orter. Men vi saknar vaccin.”
Alf Jönsson, regiondirektör.
Fakta

Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning

Fas 1

Boende och personal vid särskilda boenden för äldre

Invånare som får hemsjukvård och hemtjänst med omvårdnad och deras hushållskontakter

Personal inom kommunal omsorg som arbetar nära dessa grupper

Fas 2

Invånare 65 år eller äldre, de äldsta vaccineras först

Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation och deras hushållskontakter

Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter

Invånare med insatser enligt LSS (lagen om stöd och service) eller har personlig assistans

Personal inom vård och omsorg som arbetar patientnära

Fas 3

Invånare i åldern 60-64 år

Medicinska riskgrupper under 65 år som definieras av Folkhälsomyndigheten

Personer som har svårt att följa smittskyddsåtgärder

Fas 4

Invånare i åldern 18-59 år

Källa: Region Skåne

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons