Annons

Borgerligheten måste återupprättas

Regeringsunderlagets partier har det tufft i opinionen. Men än knepigare är det för den samlade borgerligheten.
Ledare • Publicerad 8 januari 2023 • Uppdaterad 9 januari 2023
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
I valet 2010 samlade de fyra borgerliga partierna över 49 procent av rösterna under ledning av Fredrik Reinfeldt (M). Nu samlar partierna en tredjedel vilket blottlägger en kris för borgerligheten.
I valet 2010 samlade de fyra borgerliga partierna över 49 procent av rösterna under ledning av Fredrik Reinfeldt (M). Nu samlar partierna en tredjedel vilket blottlägger en kris för borgerligheten.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Att regeringen fått en tuff start märks i opinionen. Opinionsmätningarna visar ett snabbt skifte i väljarnas partipreferenser från valet till nu. Samtliga större instituts undersökningar visar att regeringsunderlaget har tappat väljarstöd medan Socialdemokraterna gått framåt. De rödgröna partierna samlar nu en rätt hygglig majoritet. Förvisso är opinionsmätningar inget valresultat, men det borde oroa regeringsunderlagets partier att omsvängningen efter valet har varit så snabb. Någon smekmånad har det inte varit tal om för Ulf Kristerssons lag.

Tendensen är att det är de mindre partierna som tappar stöd. Mest utsatta är Liberalerna, som i mätningarna inte får de stödröster de lyckades få på valdagen. Något som lett till att partiet åter befinner sig under fyraprocentsspärren. Av de större partierna håller Moderaterna nästan ställningarna medan SD har ett tapp och Socialdemokraterna ökar. Det är tydligt att Socialdemokraterna för närvarande fångat upp en del av de mest lättrörliga väljarna.

Annons

Opinionsmätningar är som sagt var inte valresultat, men resultaten från mätningarna påverkar i stor grad partierna och väljarna. Vinnar- och förlorarstämplar sätts på plats och i det sistnämnda fallet kan det få den yttersta konsekvensen att partiledare tvingas bort. Nyamko Sabunis sorti som ledare för Liberalerna är det senaste exemplet.

Vid en första anblick är det lätt att tro att allt är problemfritt vid höga opinionssiffror. Så behöver dock inte vara fallet. Socialdemokraternas uppgång efter valet är driven av missnöje med regeringen, inte av att väljarna tycker att lösningar som de gav korgen för några månader sedan skulle vara väldigt aptitliga nu. Risken är uppenbar att Socialdemokraterna vaggas in i en falsk trygghet av att inte behöva förnya sig och sina politiska lösningar eftersom opinionsläget just nu går deras väg. Det är vanskligt att bygga långsiktig politisk framgång på att enbart exploatera missnöje med politiska motståndare. Det må fungera för missnöjespartier men inte för partier som gör anspråk på statsministerposten i samband med val.

”Ty Sverige behöver frihetliga liberala ideal som paras med ekonomisk tillväxt, lägre skatter och miljöhänsyn.”

En annan sak som kan utläsas av opinionsmätningarna är den kris som råder för svensk borgerlighet trots att tre borgerliga partier utgör regering. I valet 2006 fick de fyra borgerliga partierna majoritet och i valet 2010 tappade partierna sin majoritet, men kunde med stöd av 49,3 procent av väljarna styra vidare. Nu ger mätningarna vid handen att de fyra partierna, Centerpartiet inräknade, tillsammans endast samlar en tredjedel (33,1 procent i SVT Novus) av väljarna. De två liberala partierna har tillsammans inte ens tio procents stöd.

Det är uppenbart att det krävs ett långsiktigt arbete för att återupprätta borgerligheten. Ett arbete som ligger långt bortom dagens splittring mellan främst Moderaterna och Kristdemokraterna å ena sidan och Centerpartiet å den andra.

Det är givet utgångsläget ingen lätt uppgift att återupprätta en slagkraftig borgerlighet med en agenda som kan samla ett större väljarstöd. Likafullt måste det göras. Ty Sverige behöver frihetliga liberala ideal som paras med ekonomisk tillväxt, lägre skatter och miljöhänsyn. Vare sig auktoritära strömningar eller socialismens missnöjesyttringar rustar Sverige på rätt sätt för framtiden.

Johan HammarqvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons