Annons

Skolchefen: ”Annars blir det rena vilda västern”

Covidhanteringen har lett till upprördhet på Fröknegårdskolan. Skolcheferna lutar sig dock mot myndigheterna – och anser att de gör rätt. ”Annars blir det rena vilda västern”, säger Annika Holmqvist Lundh, skolchef skolområde norra.
Kristianstad • Publicerad 16 december 2020
Annika Holmqvist Lundh och Kenth Olsson betonar båda att de följer myndigheternas direktiv.Foto: Mattias Mattisson

Det är upprört bland lärarna på Fröknegårdskolan, gällande hanteringen av covid-19. Annika Holmqvist Lundh, skolchef skolområde norra, betonar att det inte är de som är experterna och att de förlitar sig på vad Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne säger.

– Jag förstår känslan av oro och vill inte förminska det, men vi måste förhålla oss till de riktlinjer som finns. Annars blir det rena vilda västern om vi fattar beslut hitan och ditan. Om vi gör olika bedömningar på olika håll blir det jättekonstigt, säger hon.

Annons

Kenth Olsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, lyfter även han fram Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Skåne och Skolverket men betonar att det görs ”heroiska insatser” på Fröknegårdskolan.

Här saknas innehåll

– Smittskyddsläkaren i Stockholm har sagt att högstadiet ska gå över på distans. Hade smittskyddsläkaren i Skåne rekommenderat det så hade vi följt det, precis som vi följer alla andra råd. Jag kan förstå frustrationen men jag tror inte den är riktad mot kommunen. Vi styr inte över det och måste följa myndighetsföreskrifter, säger Kenth Olsson.

Från lärarhåll på Fröknegårdskolan kom det kritik mot att skolorna inte bedöms individuellt, vid till exempelvis nedstängning, vilket Kenth Olsson inte anser stämmer.

– Man upplever det, men det är inte korrekt. Vi gör en individuell bedömning.

Beroende på personalläge, klasstorlekar och lokaltillgångar görs olika bedömningar av hur skolorna ska agera. På till exempelvis Väskolan har modellen där vissa klasser enbart undervisas av sin klassföreståndare använts medan andra skolor fått ställa om till distansundervisning.

”Distansundervisning är i princip det sista verktyget att använda i grundskolan.”
Kenth Olsson, förvaltningschef.

Den senaste tiden har en ökning av covidfall märkts av på högstadieskolorna i kommunen.

– Jag har full respekt för att det är ansträngt på ett antal skolor men tycker att vi i Kristianstads kommun löst det väldigt bra. Man har kämpat på väldigt bra ute på skolorna, säger Kenth Olsson.

När det gäller distansundervisning på högstadiet gällde det på måndagseftermiddagen på två skolor.

Förutom på Fröknegårdskolan även på Nosabyskolan, som till att börja med har distansundervisning under tisdags- och onsdagseftermiddagen för alla högstadieklasser.

– Distansundervisning är i princip det sista verktyget att använda i grundskolan. De ska vara igång så långt det är möjligt, annars blir det problem med samhällsviktiga funktioner när människor måste vara hemma med barn.

Annons

Ytterligare en beslutad åtgärd är att vårens praktikperiod för elever i årskurs 8 i Kristianstads kommun, under vecka 9-11 2021, ställs in.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons