Annons

Skåne under målet men rycker närmare

Ekonomin i Region Skåne har förbättrats, men når ännu inte upp till det mål som satts. Det hindrar inte de borgerliga politikerna från att tala om ett trendbrott.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2019
Carl Johan Sonesson tror att de kan klara målet om en miljard i överskott, men är just nu glad över att prognosen kraftigt förbättrats jämfört med i mars.Foto: Fredrik Sandberg/TT, Montage/KB

Region Skånes ekonomi är ett historia som ständigt överskuggat dess 20-åriga existens. Inför det här året höjdes skatten och det skulle bidra till att regionen gjorde ett överskott (resultat) på en miljard kronor. Pengar som dels ska användas för att återställa ekonomin efter tidigare år, dels användas för att ha till alla de investeringar som Skåne står inför.

När första prognosen för helåret kom i mars var det dock inga glada miner. Den pekade på att resultatet skulle bli runt 395 miljoner kronor. Långt ifrån en miljard.

Annons

Under onsdagen släpptes ekonomirapporten för perioden fram till augusti, och med en ny prognos. Nu väntas resultatet bli 850 miljoner kronor i överskott.

– Det är inte en miljard, men ganska nära. Vi ligger nära budgeten, och den skulle kunna gå att nå med tanke på att vi har fyra månader kvar att jobba, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).

Det är flera olika delar som samverkar. Dels har nettokostnadsutvecklingen (att allt blir dyrare, inklusive löner och personal och utgifter) minskat från 6-7 procent till 4,9.

Dels väntas skatteintäkterna öka mer än beräknat, vilket gör ytterligare 70 miljoner.

Kollektivtrafiken går bra med fler resande, vilket ökar överskottet med 70 miljoner. Personalkostnaderna har också minskat med 200 miljoner, mestadels beroende på lägre pensionskostnader.

Det stora sorgebarnet är fortfarande vården, där flera enheter inte lever upp till budget.

– Sus har förbättrat sin prognos med 55 miljoner, men de ligger fortfarande på runt -200 miljoner sämre än budgeterat. Hela hälso- och sjukvårdsnämnden har ett minus på 300 miljoner, säger Sonesson.

Flera små sjukhus har förbättrat sina resultat, däribland Hässleholm och Trelleborg. Men på CSK har prognosen försämrats, och de gör större förlust nu än vad som befarades. Från -30 till över -60 miljoner i förlust.

– Vi har inte hunnit analysera siffrorna än, om varför sjukvården går sämre. Men de fick uppdrag att göra saker för att få budget i balans efter den första rapporten i år. De fick i uppdrag att komma in till regionstyrelsen med åtgärdsplaner.

I den vevan åkte även regionstyrelsens presidium runt till sjukhusstyrelserna och pratade. Men att vidta några åtgärder nu mot de som inte lever upp till budget verkar inte aktuellt.

Annons

– Nu får de verkställa åtgärdsplanerna. De måste ha arbetsro, annars rycker vi undan mattan för sjukhusstyrelser och chefer. Det här är ändå prognoser vi talar om, säger Sonesson.

Han anser att det går åt rätt håll, och kollegorna i Alliansen talar om trendbrott, för att utfallet följer det budgeterade.

Men det finns orosmoment.

– Det viktiga nu är att verksamheterna håller ihop och fortsätter hålla i låg utveckling av kostnaderna. Man ska inte tro att det inte är lika hårt tryck längre bara för att vi har en bra prognos. De som inte når sina mål måste leverera ännu mer.

–  Sedan har sjukvårdsköerna inte rört på sig särskilt mycket. Vissa har minskat, vissa har ökat, men det är fortfarande för långa köer. Vi har gått till val på att de ska minska, det ska vi fortsätta att jobba stenhårt med och jag hoppas att de incitamentspengar vi gett som en skånsk kömiljard snart ska ge effekt. Samtidigt har vi bara suttit i nio månader, och det tar tid att vända, säger Carl Johan Sonesson.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons