Annons

Vindkraftspolitikerna möter oss med undanflykter

Mikael Odenbergs vilja att i samma mening tala om vindkraft och osäker elförsörjning liknar de undanflykter och den förlägna tystnad som alltid varit vindkraftpolitikernas svar på vår oro för hotet mot miljö och hälsa.
Energiförsörjning • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mikael Odenberg, försvarsminister i Reinfeldts regering 2006-2007, kampanjar hårt för storskalig utbyggnad av vindkraft till havs och vill att försvarsmakten ”reflexmässigt ska sluta säga nej till planerade projekt” (P4 Gotland 6 december). Den 2 december intervjuades han i STV:s ”Rapport” där han upprepade sitt missnöje med försvarsmaktens hållning. ”Försvaret kan inte bara sätta sig på bakhasorna och säga nej, de måste hjälpa till.”

Odenbergs attacker har inte passerat obesvarade. Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Johan Persson konstaterar kort och gott att varje projekt granskas för sig. ”Vi avråder om vi finner att en vindkraftpark har negativ påverkan på vår förmåga att försvara Sverige. Det handlar bland annat om förmågan på tre områden: förvarning, lägesbild, underrättelse.” Längre i detaljredovisning vill Persson inte gå.

Annons

Odenbergs argumentering är minst sagt mager. Bygg vindkraft till havs, Sverige behöver mera el, är allt han har att säga.

Inte ett ord om kostnader, tillgänglighet, ellagens bestämmelser om likabehandling eller konsekvenser för driftsäkerhet i elnätet.

”Odenbergs argumentering är minst sagt mager. Inte ett ord om kostnader, tillgänglighet, ellagens bestämmelser om likabehandling eller konsekvenser.”

Johan Persson står på en stabilare grund. Hans bedömning av vindkraftens negativa påverkan på försvarsförmågan lär inte förändras därför att Odenberg kommer med kritik, en kritik som nog bara glädjer främmande makt.

Ett fungerande försvar förutsätter säker tillgång till el i de mest skiftande situationer.

Persson förfogar över expertkunnande av högsta klass på området. Maja Lundbäck är sedan något år anställd av försvarsmakten som chefsingenjör för systemsäkerhet.

Hon arbetade som systemansvarig hos Svenska Kraftnät (SvK) 2016-2020. I en intervju i Second Opinion den 9 mars 2021 gjorde hon sig känd som en orädd kritiker av den energipolitik som lett till den elbrist och galopperande elpriser som Odenberg tror ska avhjälpas med vindkraft till havs.

Enligt Lundbäck är det mer planerbar elproduktion som behövs, framför allt i södra Sverige. Inte mer vindkraft. Det skulle förvärra situationen, öka obalanserna i nätet. Lundbäck frågar också ”Varför har Sverige ännu inte efter fem år börjat tillämpa den EU-lag från 2016 som kräver att all elproduktion som ansluts till nätet måste bidra till drfiftsäkerhet i elsystemet?”

Vindkraft, varken till lands eller till havs, har hittills förmått ge några bidrag av betydelse till driftsäkerheten.

Politiken tiger men svaret är uppenbart. Det skulle för lång tid slå undan benen för ytterligare storskalig utbyggnad av vindkraft. Vad säger Odenberg, vad säger nytillträdde energiminister Khashayar Farmanbar?

Odenberg har mycket att svara på innan hans kampanj kan tas på allvar. Hans ovilja att i samma mening tala om vindkraft och osäker elförsörjning liknar de undanflykter och den förlägna tystnad som alltid varit vindkraftpolitikernas svar på våra rop om förstörd natur och boendemiljö, hot mot hälsa och välbefinnande.

Annons

Färingtofta Norra, ideell förening

Bengt Halén, ordförande,

Einar Fjellman, Klas Lundius

Föreningen Svenskt landskapsskydd,

Martin Degerman, ordförande

Henrik Wachtmeister

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons