Annons

De gör ett avgörande arbete i det tysta

Det är en arbetsgrupp som jobbar i kulisserna, men är av avgörande vikt för sjukhusets verksamhet. Runt 70 procent av alla diagnoser som ställs grundar sig på undersökningar som biomedicinska analytiker gör.
Kristianstad • Publicerad 16 april 2019
Hussein Karim och Galina Kristoffersson tittar på parasitprov i mikroskopen. Totalt jobbar runt 80 biomedicinska analytiker på CSK.
Hussein Karim och Galina Kristoffersson tittar på parasitprov i mikroskopen. Totalt jobbar runt 80 biomedicinska analytiker på CSK.Foto: Tommy Svensson

– Arbetet som görs är en central del i diagnostiken, säger Michael Wistermann, verksamhetschef klinisk kemi och farmakologi.

– Utan dem hade man inte kunnat ha ett sjukhus, fyller områdeschefen Towe Cederfjäll i.

Annons

På CSK jobbar ett 80-tal biomedicinska analytiker. Man finns på klinisk patologi på bottenvåningen, på klinisk fysiologi, klinisk kemi och farmakologi samt klinisk immunologi och transfusionsmedicin på plan 3.

Runt 40 av CSK:s biomedicinska analytiker jobbar på laboratoriet på plan 3. Allt från blodprov och urinprov till vävnadsprover genomgår noggranna undersökningar. Analyserna är varierande. Vissa prover analyseras i stora instrument medan andra behöver undersökas manuellt i mikroskop. Man gör också akuta blodgrupperingar och blodutlämningar.

Avdelningen tar emot den största delen av de prover som görs på sjukhuset och på vårdcentralerna i området.

– I fjol producerade vi 1,7 miljoner provsvar, säger enhetschefen Therese Velin.

Därtill genomförs också runt 31 000 provtagningar varje år på samma plan. Vid dessa tillfällen görs ibland också funktionsundersökningar.

Arbetet är avgörande, resultaten från analyser som biomedicinska analytiker gjort finns med i underlaget för flertalet av de diagnoser som ställs.

– Men det är ett väldigt dolt och okänt yrke som inte syns hos allmänheten, konstaterar Therese Velin, enhetschef.

Det är också ett bristyrke där fler går i pension än vad som utbildas.

– Vi hade behövt fyra till fem personer till under detta året i alla fall, säger Marcus Brorsson, enhetschef.

Fler behöver helt enkelt attraheras till yrket och i samband med att den internationella biomedicinska analytikerdagen firades på måndagen lyfte facket på nytt att det krävs någon form av nationellt reglerad specialistutbildning.

Annons

Vad är det bästa med yrket?

– Att det är varierande. Det går att välja olika saker som man vill jobba med. En dag är inte den andra lik, säger Amanda Rosander som tillsammans med Margareta Hörström verifierar remisser i laboratoriet.

Ida Håkansson rekommenderar de som är intresserade av biologi och kemi att utbilda sig.

– Jag ser det som ett livsviktigt yrke där man är i ständig utveckling. Det finns många möjligheter, säger hon.

Harith Mahdi undersöker blodcellernas morfologi, alltså skillnader och likheter i dess utformning.
Harith Mahdi undersöker blodcellernas morfologi, alltså skillnader och likheter i dess utformning.Foto: Tommy Svensson
Amanda Rosander verifierar tillsammans med Margareta Hörström remisser.
Amanda Rosander verifierar tillsammans med Margareta Hörström remisser.Foto: Tommy Svensson
Ida Håkansson och Barbro Johnsson ser yrket som livsviktigt och rekommenderar de som är kemi- och biologiintresserade att utbilda sig.
Ida Håkansson och Barbro Johnsson ser yrket som livsviktigt och rekommenderar de som är kemi- och biologiintresserade att utbilda sig.Foto: Tommy Svensson
1,7 miljoner provsvar producerades vid klinisk kemi och farmakologis laboratorium på CSK förra året. Totalt i Skåne handlar det om 12 miljoner analyser.
1,7 miljoner provsvar producerades vid klinisk kemi och farmakologis laboratorium på CSK förra året. Totalt i Skåne handlar det om 12 miljoner analyser.Foto: Tommy Svensson
Enhetscheferna Therese Velin och Marcus Brorsson berskriver ett varierande arbete där man kan göra skillnad.
Enhetscheferna Therese Velin och Marcus Brorsson berskriver ett varierande arbete där man kan göra skillnad.Foto: Tommy Svensson
Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons