Annons

Vargarnas etablering oroar fårägare

– Vargen har absolut sin plats i naturen. Men här? Jag vet att det är egoistiskt resonerat av mig, men jag kan inte vara annat just nu, säger fårägaren Ulf Pyk om att ett vargpar nu anses vara etablerat på Österlen.
Haväng • Publicerad 19 februari 2021 • Uppdaterad 21 februari 2021

Det har gått tre månader sedan Ulf Pyk, som har sina får betandes på Ravlunda skjutfält, fick en handfull får dödade och ett antal får skadade i samband med en vargattack. Det är inte första gången hans får drabbas, för ett par år sedan angreps drygt ett 70-tal av hans får i en vargattack.

Han är kluven – men inte överraskad – över beskedet.

Annons

– Ur mångfaldssynpunkt är vargen viktig. Den har absolut sin plats i naturens ordning, och att djur dödar varandra är helt normalt, säger han och berättar att även rävar kan ta ett mindre lamm, men att det då rör sig om en begränsad tid tills lammet vuxit sig lite större.

Ulf Pyk, fårfarmare Haväng är orolig för sina får.
Ulf Pyk, fårfarmare Haväng är orolig för sina får.Foto: Mårten Svemark

– Det är mitt ansvar och ingår i mitt yrke att försvara mina djur. Att ge dem mat och omsorg. Och att skydda dem från attack, säger han.

”Det går inte att räkna hur många timmar, under dygnets alla tider, som jag har varit ute och vaktat mina får för att skydda dem från varg när de siktats i närheten.”
Fårägare Ulf Pyk

Och det är ett ansvar som han inte får betalt för.

– Det går inte att räkna hur många timmar, under dygnets alla tider, som jag har varit ute och vaktat mina får för att skydda dem från vargarna när de siktats i närheten.

Det finns två sätt att skydda djuren mot vargangrepp. Genom att låta en hund vakta dem, eller med hjälp av ett så kallat vargsäkert staket.

– Att skaffa en vakthund fungerar inte. Fåren rör ju sig ute bland människor, det går inte att ha en vakthund där.

Och att skaffa ett godkänt vargstängsel är inte heller möjligt – det skulle innebära att skjutfältet inklusive en bit ut i vattnet skulle behöva stängslas in.

Att vargens existensfråga är något som delar människor fick han erfara i samband med det stora vargangreppet för ett par år sedan. Då fick han ett hundratal samtal från mer eller mindre okända, vissa var beredda att komma och skjuta vargen direkt. Andra ringde för att tala om att de skulle skjuta den som skadade vargen. Därför tror han att många fårägare väljer att inte prata så mycket om sin oro.

Men det är inte enbart egoism som oroar Ulf Pyk.Om vargarna etablerar sig långsiktigt och även förökar sig kommer problemet att växa – snabbt. Och då är det frågan om det alls är möjligt att ha får som betar till exempel på Ravlundafältet. Och om inte fåren betar är det oklart hur man ska hålla landskapet öppet.

Men det får framtiden utvisa. Just nu håller försvaret skjutövningar på fältet, så därför är fåren inte där. Men hur det blir för fåren de närmaste dagarna har han inte bestämt, även om planen var att det skulle ut på skjutfältet redan till helgen.

Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons