Annons

TV: Ny varg i sydöstra Skåne – "En stor rackare”

Ännu en varg har dykt upp i sydöstra Skåne. Vargen har filmats och fotograferats av ett flertal personer, bland annat i Sjöbotrakten.
– Det är en stor rackare som traskar omkring nära husen och in i trädgårdar, säger Tom Espgård, vilthandläggare på länsstyrelsen.
Sjöbo • Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 26 februari 2021
En kamera på en gård i Höör fångade vargen på film.
En kamera på en gård i Höör fångade vargen på film.

Mitt på tisdagsförmiddagen filmade en kvinna en ensam varg som vandrade längs en hage i Lövestad. Hon la ut filmen på Facebook och skriver att vargen tycks helt oskygg.

”Det är absolut inget fel på en varg som går nära hus, men det är ju ett oönskat beteende.”
Tom Espgård, vilthandläggare

Samma uppfattning har länsstyrelsens vilthandläggare som de senaste dagarna fått otaliga observationer av vargen.

Annons

– Jag fick de första observationerna i fredags från Skånes Fagerhult. I söndags var han (vargen) vid Höör och i dag har jag fått en observation från en lantbrukare i Klasaröd.

– Det är en vandringsvarg som vi följt ganska länge nu. Det finns massor av filmer och bilder på individen och man ser tydligt att det är en stor varg.

Här saknas innehåll

Vargen tycks orädd

Att den går nära hus och in i trädgårdar är inget konstigt, menar Tom Espgård.

– Många tror att vargen är skygg och smyger omkring i skogen. Tvärtom så är vargen väldigt anpassningsbar. När den nu är i en trakt som är mycket exploaterad så vänjer den sig vid det. Det är absolut inget fel på en varg som går nära hus, men det är ju ett oönskat beteende. Folk kan uppleva det obehagligt.

Vandringsvargar är oftast unga individer som blivit könsmogna och därför stötts ut från sin flock. Men vissa vandrare är äldre.

– Det händer att även äldre djur blir utkastade ur sin flock av någon anledning. Då ger de sig ut på vandring. Nu är detta bara spekulation, men utifrån bilderna jag sett så tror jag detta är en äldre hane.

Vargen har följts av länsstyrelsen under en längre tid.
Vargen har följts av länsstyrelsen under en längre tid.

Tom Espgård har lyckat samla in ett urinprov från vargen och hoppas snart få svaret på vad det är för en individ.

Vargreviret kartläggs med kameror

Parallellt med att hantera alla tips om vandraren jobbar länsstyrelsens vilthandläggare med att studera paret som bildat revir norr om Brösarp. Syftet är att försöka kartlägga revirets utsträckning - något som blivit svårare sedan snön försvann.

– Man kan väl säga att utan den snö vi hade i förra veckan så hade vi aldrig kunnat konstatera att det fanns ett revir. Snön var en skänk från ovan, säger Tom Espgård.

Det vilthandläggarna är osäkra på är utbredningen åt söder. I norr tar reviret slut där Kristianstad börjar, i öster vid Östersjön och i väster sätter E22:an en gräns.

Annons

– Gränsen i söder är frågetecknet, säger Tom Espgård.

Utan snön förlitar sig handläggarna på observationer och bilder från de kameror som satts ut i naturen.

– Vi har satt upp ett antal kameror på platser där vi tror att paret rör sig. Ännu har de inte fastnat på någon bild. Det kommer att ta tid att fastställa revirets gränser.

Att ha koll på revirets utbredning är viktigt även för djurägare i området.

– Det är ju ingen höjdare för djurägarna att ha ett vargrevir på sina ägor. Hittills har paret inte dödat något tamdjur, men man vet inte vad som händer när djuren börjar släppas på bete. Får vargarna dessutom valpar ökar deras behov av mat.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons