Annons

Sjukhusen har blivit bättre för AT-läkare

Såväl Hässleholms lasarett som Centralsjukhuset i Kristianstad har blivit bättre arbetsplatser för underläkare. Betygen har höjts avsevärt i den så kallade AT-rankingen.
Kristianstad • Publicerad 12 september 2018

AT-rankingen görs av SYLF, Sveriges yngre läkares förening, som varje år tar in synpunkter från de som gör sin AT-tjänstgöring på olika sjukhus.

Allmäntjänstgöringen är en tidsbegränsad anställning under 18 månader, då de som fullgjort sin läkarutbildning börjar jobba under handledning. Efter godkänd AT får de sin legitimation.

Annons

Hässleholms sjukhus har tidigare legat på plats 55 (av 68), men de senaste två åren klättrat upp och når nu plats 21. Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) har tidigare varit ännu längre ner i botten, på plats 60 och 61, men också klättrat och ligger nu på plats 17. Ökningarna är så stora att de får ett speciellt omnämnande i SYLF:s rapport.

– Vi har jobbat mycket medvetet med att förbättra kvaliteten på AT-utbildningarna, säger Maria Jurvanen, studierektor för AT-utbildningarna på de båda sjukhusen.

– Utifrån de tidigare resultaten har vi ett AT-råd och reflektionsgrupper för AT-läkaren, vi har utvärderat resultaten sen tidigare, jobbat vidare och gjort en handlingsplan.

En del handlar om att AT-läkarna ska ha tillgång till en handledare under hela tiden, aldrig jobba helt ensamma och känna att de har erfarna kollegor att rådfråga när det behövs.

– Vi är noga med att ge alla en introduktion, lära dem rutiner och miljöer och få möjlighet att praktisera allt det de lärt sig under studietiden. De ska känna sig trygga i stället för oroliga och känna att de får växa och pröva sina vingar.

AT-tjänstgöringen på CSK görs på flera avdelningar. Under 4,5 månader är de på kirurgen och ortopedin, lika länge på intern medicin. Tre månader är de inom allmänpsykiatrin och sedan inom allmänmedicin (vårdcentraler) i sex månader.

– Det är många olika ställen man placeras på under den här tiden. Hela tiden möter man nya rutiner, nya kollegor och man är ständigt ny på jobbet under 18 månader. Då kan det lätt bli stor frustration om det inte fungerar.

– Därför känns det trevligt att vi nu ökar så mycket i rankningen. Och det är många personer som ligger bakom detta. Alla medarbetare de möter, städare, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare och annan personal utgör en del av deras arbetsmiljö. Då är det glädjande att de känner sig nöjda med ”kollegialt stöd”. Jag har hört våra AT-läkare säga att de kan fråga vem som helst när som helst och de får alltid ett vänligt bemötande och svar. Det är viktigt. Inte minst för att det här är vår framtida rekryteringsbas.

På ett år kommer det in 60 AT-läkare som mest i Kristianstad och Hässleholm.

Sus, som är ett större sjukhus, är inte alls lika populärt utan hamnar på plats 66.

Annons

– Jag tror att vid ett mindre sjukhus är det lättare att få känslan att man hör till gänget och man lär känna sina medarbetare bättre. Det kan vara mindre anonymt än på de större sjukhusen. Samtidigt är läns- och centralsjukhusen perfekta utbildningssjukhus. Här får man möta alla typer av patienter och det finns många kollegor man kan få stöd ifrån, säger Maria Jurvanen.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons