Annons

Smittskyddsläkaren: Så ska du fira midsommar

Bland äldre är de allra flesta vaccinerade. Hälften av skåningarna har fått sin första dos. Nya kampanjer ska få fler grupper att vaccinera sig. Samtidigt avråder smittskyddsläkaren från stora midsommarfestar: ”Vi har fortfarande en samhällsspridning av smittan” säger hon.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2021
De stora midsommarfesterna får vänta, säger Skånes smittskyddsläkare. Än är det många som inte ens har fått sin första dos av vaccinet.Foto: Collage: Kristianstadsbladet

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, är tydlig med att midsommar inte ger någon amnesti från de allmänna rekommendationerna.

– Det som fortsatt gäller är att umgås i det lilla formatet även på midsommarafton. Det finns en samhällsspridning och vi har många som fortfarande inte har fått dos 1 ännu, svarar hon på Kb:s fråga under onsdagens presskonferens.

Annons

Det är den 40:e presskonferensen i ordningen, den sista inför sommaren, och Alf Jönsson inleder som vanligt:

– Bland det viktigaste var och en av oss har att göra i sommar är att vi går och vaccinerar oss. I 1,5 år, nästan 500 dagar, har alla skåningar gått igenom en unik och mycket svår situation, säger han och jämför det närmaste med ett ultramaratanlopp; tålamodskrävande och ett ständigt gnatande under extraordinära omständigheter.

Här saknas innehåll

Men det finns ljuspunkter. Smittspridningen går kraftigt nedåt. 25 procent av skåningarna är fullvaccinerade, 50 procent har fått sin första dos. Nya åldersgrupper släpps kontinuerligt på tidbokningen.

– Mot bakgrund av detta är det mycket frustrerande att vi inte ges rimliga förutsättningar att planera av vaccinleverantörerna, säger han och talar om att inte ens i januari var vaccinprognoserna så osäkra som nu. Det gör att de i dagsläget inte kan förbereda eller planera för hur mycket vaccin de får per vecka, säger han.

Vaccinsamordnaren Maria Landgren säger att Pfizer bara ger dem två veckors framförhållning. Då är det svårare att planera verksamheten för vaccination ordentligt.Foto: Johan Nilsson/TT

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, förtydligar:

– Det är extremt osäkert hur mycket vaccin vi får i juli, men det blir mindre än i juni. Från Pfizer får vi bara två veckors framförhållning under sommaren. Det är också hög osäkert om vi kommer att få vaccinet covac till Sverige, säger hon.

Bristen på vaccin gör också att det inte går att boka om tider för dos 2.

– Planera din semester efter när du ska vaccinera dig, är hennes uppmaning.

Även om vaccinviljan är hög, finns det vissa grupper som varit svårare att nå. Särskilt i socio-ekonomiskt utsatta områden där det finns en hög skepsis mot myndigheter och vaccin.

– Vi har återkommande möten med föreningsliv, trossamfund och folkhögskolor. Vi kommer att starta en kampanj i sociala media på arabiska, farsi och somaliska, säger Landgren.

Den indiska varianten Delta som hittats i Blekinge verkar inte ha spridit sig till grannkommunerna i Skåne, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

När det gäller olika virusvarianter säger Eva Melander att det nu är den brittiska som dominerar totalt. Det har hittats två nya fall av den indiska, Delta, i Skåne.

– Den varianten har en ökad smittspridningstendens. I övrigt är det svårt att veta om dess egenskaper, men vi följer utvecklingen. Som enskild individ ska man inte oroa sig för olika varianter, det viktigaste är att följa råden och restriktionerna och vaccinera sig, säger Eva Melander.

Nu har fler fall av Delta hittats i Blekinge. Påverkar det er?

– Vi ser ingen rörelse över gränsen. Vi har tittat på antalet fall i grannkommunerna (i nordöstra Skåne, reds anm), och vi ser ingen kraftig ökning. Vi har också bett om extra typning av de prover som varit positiva i grannkommunerna, men har inte hittat några fall där.

När det gäller smitta i de åldersgrupper som provtas är den högsta andelen nu i gruppen 15-19 år, med omkring 8 procent positiva. Följt av 20-29-åringar på 5 procent, medan snittet i Skåne är 3 procent.

– Vi ser nya positiva fall bland unga som varit på studenttillställningar eller umgåtts mer, konstaterar Eva Melander.

”Vi har tittat på antalet fall i grannkommunerna och vi ser ingen kraftig ökning. Vi har också bett om extra typning av de prover som varit positiva i grannkommunerna, men har inte hittat några fall där.”
Eva Melander om hur utbrottet av indiska varianten i Blekinge påverkar Skåne.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons