Annons
Innehåll från JB BRUNNSBORRNING

Från nyborrad brunn till vatten i kranen – så funkar det!

Om du har borrat en ny brunn på din fastighet finns det en del saker att ta ställning till när vattnet ska kopplas in i huset. JB Brunnsborrning guidar dig här genom de bästa alternativen.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

En modern djupvattenbrunn är en mycket tillförlitlig lösning. På senare år har det blivit allt populärare att borra brunnar, antingen som ersättning för en tidigare grävd brunn som till exempel sinat eller som ett komplement till kommunalt vatten, då för bevattning vid till exempel vattenförbud.

JB Brunnsborrning erbjuder helhetslösningar från brunn till kran och utför högkvalitativ borrning med säkra metoder. När brunnen är färdigborrad och det är dags för inkoppling finns det ett antal saker att tänka på, inte minst val av pump och tank.

– Vilken pump du behöver styrs först och främst av hur mycket vatten brunnen ger, hur berget ser ut men också av djupet på brunnen och vad den ska användas till, säger Sandra Björkman, kundansvarig på JB Brunnsborrning.

Nybyggt hus innebar att Annelie behövde hjälp med att borra en ny brunn.
Nybyggt hus innebar att Annelie behövde hjälp med att borra en ny brunn.

Därefter grävs det ner en markslang och elkabel mellan brunnen och där vattnet ska in. Markslangen monteras i foderröret.

Till skillnad från en grävd brunn, som har en jet-pump som suger vattnet, hänger man en djupvattenpump i den borrade brunnen. Den kan hängas ända ner till 150 meter, vilket ger en större buffert om brunnen har liten tillrinning, säger Sandra.

I huset placeras sedan en hydropress- eller hydrofortank för att trycksätta systemet.

– Vid ett mer kontinuerligt vattenuttag såsom vid bevattning kan man använda sig av ett konstanttryck vilket innebär en mer avancerad styrning av pumpen.

Efter installationen är det viktigt att tänka på den regelbundna kontrollen av lufttrycket i tanken. När det gäller hydropress ska luften kontrolleras en gång om året. Hydrofor bör kollas minst två gånger om året men gärna en gång i kvartalet.

JB Brunnsborrning hjälper gärna till med dessa kontroller, berättar Sandra Björkman men betonar att det kan göras på egen hand med hjälp av en kompressor eller manuell pump.

– När vi gör installationen lämnar vi all information du behöver om vilket tryck det ska vara.

– Jag har verkligen fått jättefin hjälp och råd under hela resans gång, säger Annelie Johansson, som är jättenöjd med slutresultatet.
– Jag har verkligen fått jättefin hjälp och råd under hela resans gång, säger Annelie Johansson, som är jättenöjd med slutresultatet.

Annelie Johansson bor ett nybyggt hus utanför Vittsjö, det gamla huset brann ner i maj förra året. När familjen beslutade sig för att bygga nytt fick de även borra en ny brunn, då den befintliga grävda brunnen skadades i branden. Annelie fick tips om JB Brunnsborrning i Bromölla och tog kontakt med dem.

– Det gick hur bra som helst och jag skulle verkligen rekommendera JB Brunnsborrning. Proffsiga, kunniga och har kommit med bra rådgivning och tips. De har gjort allt bekymmersfritt, arbetet har flutit på smidigt och de har verkligen hållit tidsplanen, säger Annelie.

Om JB Brunnsborrning i Bromölla

• Utför certifierad brunnsborrning för såväl vatten som bergvärme och grundvattenvärme.

• Erbjuder helhetslösningar från brunn till kran samt försäljning av pumpar och tillbehör.

• Har sitt säte i Bromölla med ett arbetsområde som sträcker sig i en radie av cirka tio mil.

Anders Nilsson på JB Brunnsborrning färdigställler installationen av ny brunn.
Anders Nilsson på JB Brunnsborrning färdigställler installationen av ny brunn.
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se