Annons

Sofia Nerbrand: Satsa mer på tillväxt, Elisabeth Svantesson

Regeringen måste uppmuntra fler att jobba mer och starta nytt – inte bara mota inflationsspöket.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 november 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade på tisdagen regeringens budgetproposition.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade på tisdagen regeringens budgetproposition.Foto: Pontus Lundahl/TT

Budgeten är åtstramande, hävdar finansminister Elisabeth Svantesson (M). Finanspolitiken måste vara ansvarsfull och inte spä på inflationen.

Förvisso. Men regeringen behöver också göra insatser för att öka tillväxten. Det är bara genom ett ökat välstånd som de som har det sämst ställt kan få högre materiell standard, fler kan försörja sig själva och klimatet kan räddas.

Annons

Att göra strukturella reformer är därför oerhört viktigt, i synnerhet när vi nu går in i en lågkonjunktur. Det måste löna sig att satsa, jobba hårt och komma på nya innovationer.

Av detta syns dock inte mycket i ”den nådiga luntan”, som regeringen lade på riksdagens bord på tisdagen. Statsbudgeten omsluter svindlande 1 200 miljarder kronor men nu riktas allas blickar på de 35 miljarder i det så kallade ”reformutrymmet”.

Tittar man på listan över förändringar så handlar de största posterna om sänkt skatt på drivmedel, högre a-kassa, större statsbidrag till kommuner och regioner samt höjda anslag till försvaret och rättsväsendet.

Ökad konsumtion med andra ord. Inget som stimulerar ekonomisk tillväxt.

På utvecklingskontot står bara 0,36 miljarder till forskningsanläggningen ESS i Lund, 0,6 miljarder till Industriklivet (klimatinvesteringar) och 0,45 miljarder till förstärkt yrkesvux och praktikplatser. Det är småpengar i sammanhanget.

”Den ekonomiska politiken behöver ett mentalt skifte från förvaltning till företagsamhet, Elisabeth Svantesson.”

Kostnaden för uteblivna strukturreformer såsom sänkt skatt på arbete riskerar att bli riktigt stor – men den syns varken i budgetens tabellverk eller i tidningarnas rapportering om vinnare och förlorare på kort sikt.

Men en lägre tillväxt innebär – liksom den påtagliga inflationen – att vi blir relativt fattigare.

Allt tyder på att vi går mot en bister ekonomisk vinter och då många även förlorar jobbet. Pessimismen och trösklarna på arbetsmarknaden gör också att människor drar sig för att byta anställning, vilket är dåligt både för dem, deras arbetsgivare och samhällsekonomin.

Stagnation för inget gott med sig.

Regeringen måste i detta svåra läge självfallet krishantera och prioritera så att skattebetalarnas pengar används på det mest effektiva sättet i syfte att undkomma de värsta konsekvenserna av lägre reallöner, prisfall på bostadsmarknaden, effektbrist, krig, vårdköer och arbetslöshet. Men en borgerlig regering värd namnet behöver också skapa rättvisa incitament och ge mer makt i vardagen till medborgarna. Den måste sluta ägna sig åt det staten inte bör göra – sälj aktier i bolag såsom Svenska Spel, SAS, Apoteket, Bilprovningen, Green Cargo, Jernhusen, SSAB och LKAB.

Annons

Regeringen borde verkligen sänka skatten på sparande och arbete och införa maxbelopp för hur mycket man kan få i bidrag. Målsättningen ska vara att öka produktiviteten i offentliga verksamheter och stärka näringslivets konkurrenskraft. Fokus måste ligga på att locka talanger och investeringar till Sverige. Och att medvetet tala om teknikoptimism och handel i denna mörka tid. Använd krisen till ett konstruktivt paradigmskifte.

Den ekonomiska politiken behöver ett mentalt skifte från förvaltning till företagsamhet, Elisabeth Svantesson.

Annons
Annons
Annons
Annons