Annons

Det är dags för ett helhetsgrepp kring den psykiska hälsan

Psykisk ohälsa • Publicerad 12 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fotbollspelaren Anna Oscarsson (Eskilstuna United DFF), är ambassadör för Suicide Zero, och vill vara med och driva frågan om psykisk ohälsa inom fotbollen.
Fotbollspelaren Anna Oscarsson (Eskilstuna United DFF), är ambassadör för Suicide Zero, och vill vara med och driva frågan om psykisk ohälsa inom fotbollen.Foto: Claudio Bresciani / TT

Den 10 oktober var Världsdagen för mental hälsa. Utan att på något sätt ställa dagar mot varandra vill vi ändå lite särskilt lyfta denna. För när det gäller just psykisk hälsa tror vi att ett medvetengörande är av särskild vikt, skriver Centerpartiets Birte Sandberg, Ann Hörnebrant-Sturesson och Warda Fatih.

Trots att det forskats på området i mer än hundra år är stigmatiseringen kring psykisk ohälsa fortfarande påtaglig. Även om stigmat visserligen har minskat tycker många fortfarande att det är svårare att berätta att de går till en psykolog eller kurator än en läkare eller sjukgymnast. Stigmatiseringen leder både till att människor låter bli att söka hjälp, men också till att den psykiska ohälsan i sig kan öka. Undersökningar visar därutöver att personer med psykisk ohälsa får ett sämre bemötande från vården och till och med sämre behandlingar av fysiska åkommor. Dessa får därför ofta i stort också sämre livsvillkor, generellt.

”Vi arbetar för en jämlik och trygg vård, oavsett vem man är eller vad man har med sig i bagaget.”
Annons

Frågan om psykisk hälsa är viktig för Centerpartiet i Skåne. Vi arbetar för en jämlik och trygg vård, oavsett vem man är eller vad man har med sig i bagaget. Många fina satsningar görs idag i regionen för att på bästa sätt ta hand om de som drabbats av psykisk ohälsa. I samband med just Världsdagen för mental hälsa genomförde Region Skåne också en helvecka på temat – Skåneveckan för psykisk hälsa.

Såväl behandlande som akuta insatser är absolut livsviktiga i arbetet mot den psykiska ohälsan. Men för att på riktigt gå till botten med problematiken kring psykisk ohälsa i samhället tror vi det behövs mer än så. Det behövs ett helhetsgrepp kring den psykiska hälsan.

”Genom att arbeta förebyggande och öppna upp samtalet kring människors psykiska mående tror vi att stigmatiseringen kring ämnet minskar.”

Med ett bredare fokus på den psykiska hälsan, snarare än enbart existerande ohälsa, skulle många akuta eller behandlande inte ens behövas. Genom att arbeta förebyggande och öppna upp samtalet kring människors psykiska mående tror vi att stigmatiseringen kring ämnet minskar. Med ökade kunskaper kring psykisk hälsa och suicid kan vi både se till att färre personer drabbas av psykisk ohälsa och se till att de som drabbas får en effektivare vård.

Dagar som 10 oktober är fantastiska på att öppna upp samtal och medvetenhet kring stora och små ämnen. Låt oss ta diskussionen om psykisk hälsa till oss och föra med oss det samtalet genom hela året – för en god psykisk hälsa för alla.

Birte Sandberg (C)

Ordförande i primärvårdsnämnden

Ann Hörnebrant-Sturesson (C)

Ledamot i primärvårdsnämnden

Warda Fatih (C)

Ersättare i primärvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons