Annons

En pigg 45-åring som räddar liv

CSK. En byggnad som dominerar stadsbilden i Kristianstad, och som de flesta invånare har en relation till. Här ges vård och utförs operationer, här föds 2 100 barn om året och en del svårt sjuka eller skadade somnar in. Här jobbar omkring 2 500 personer och det är en av stadens allra största arbetsplatser.
Kristianstad • Publicerad 1 januari 2019
Johan Cosmo, sjukhuschef.Foto: Lasse Ottosson

Det invigdes 1973, för 45 år sedan. Men redan för 110 år sedan föreslog landstingsläkaren J A Hedlund att den nuvarande platsen var mest lämplig för att flytta ut lasarettet från centrum. Det skulle ta 55 år innan landstinget kom till skott och inledde byggplanerna. I september -73 togs det i bruk, den 11 oktober samma år invigdes Centralsjukhuset i Kristianstad.

Fortfarande är det största sjukhuset i gamla Kristianstads län, och ett av de fyra fullvärdiga akutsjukhusen i Skåne. En vanlig dag görs här 471 röntgenundersökningar, 72 dagkirurgiska operationer, 570 patienter träffar en läkare och 121 vuxna och 89 barn besöker akuten. Strax under sex barn per dygn föds här och 37 patienter från akuten läggs in på någon vårdavdelning, till en av de 255 vårdplatserna.

Annons

– Det viktigaste för CSK är att vi är att fullvärdigt akut- och traumasjukhus, förutom neurokirurgi och thoraxkirurgi (hjärta-lungor), säger sjukhuschefen Johan Cosmo när han tar emot. På 13:e våningen, i ett anspråkslöst kontorsrum med enkla möbler. Han är ny i rollen sedan i september, då han utsetts till sjukhuschef. Igen.

– Jag har slagit mitt gamla rekord, fyra månader, säger han och skrattar.

2013 blev han sjukhuschef för CSK. Strax efter gjorde dåvarande regiondirektören en stor omorganisation och tjänsten försvann. Den infördes igen av det rödgröna styret i regionen.

Nu ska Cosmo leda sjukhuset och de 2 000 anställda han ansvarar för. Men det jobbar många fler i byggnaden. Förutom de elva olika verksamhetsområden han har under sig, så finns det andra områden som psykiatri, rehabilitering, ortopedi (som styrs av Hässleholms sjukhus) och vaktmästare, städare, fixare och måltidspersonal som tillhör regionservice.

Bland de elva ansvarsområdena finns akuten, anestesi/operation, barn- och ungdomar, diagnostik, hud, infektion, kirurgi, medicin, obstetrik/gynekologi, ögon samt öron-näsa-hals.

– Grundstommen är att vi är ett akutsjukhus, med allt från lindrigt akuta fall till svåra förlossningar och trauman. Det har fört med sig att vi har en hög kompetens och utbildning kring traumafall.

Lyckligtvis, säger han, har en del traumaolyckor minskat rejält sedan de byggde om motorvägen och E4:an vid Ljungby. Förr kördes många av de skadade därifrån till CSK, då det gick snabbast att köra hit.

– Men vi har allvarliga olyckor, arbetsplatsolyckor och trafikolyckor är de vanligaste. I år ökade drunkningstillbuden.

Siffrorna märks på akutmottagningen. I fjol var det 44 000 vuxna och 32 000 barn som besökte akuten. Men det kan vara allt från småskador och infektioner till stora traumalarm.

– Utöver akuten har vi en väldigt stor mottagningsverksamhet, med 200 000 läkarbesök och 90 000 besök hos sjuksköterskor varje år. Vårt uppdrag är att ta hand om människor med kroniska, allvarliga sjukdomar, samt mindre allvarliga. De vanligaste är diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, samt olika typer av mag- och tarmsjukdomar. Vi har också lite mer ovanliga neurologiska sjukdomar, MS, Alzheimers, reumatiska sjukdomar, psoriasis, hudsjukdomar, grön starr för att nämna några.

Annons

Årligen görs också 21 500 operationer, varav 18 000 görs som dagoperation.

– Vi vet att det ger bättre resultat när man kommer hem samma dag. Det blir snabbare rehabilitering, man mår bättre i en välkänd miljö, och det är faktiskt mindre risk för infektioner. Sjukhus är ett av de farligaste ställena att vara på efter en operation, vi har så mycket antibiotika att det finns risk för resistenta bakterier som rör sig här. Det kallas inte för sjukhussjukan för inte, säger Johan Cosmo.

CSK har en del utmaningar framför sig. Byggnaden i sig är stabil och behöver ingen omfattande renovering, men det kommer att behövas ombyggnader framöver. Högst på önskelistan står att bygga om akuten och kirurgen. För ungefär 50 miljoner vardera, uppskattningsvis. Den stora utmaningen är att få nyanställda inom bland annat akutvården att stanna kvar.

– Det skrivs mycket om att vi har stor personalomsättning. Men många har varit här lika länga som jag, i 28 år. Det är framförallt de yngre som slutar, och vi måste se vad vi kan göra. Kanske mer introduktion, vi behöver anpassa vårt sätt till att vara arbetsgivare, och kanske se på fler karriärvägar.

Vad är det som skiljer CSK från ett annat sjukhus?

– Man pratar mycket om en CSK-anda. Det finns en stolthet över sjukhuset bland de anställda, och jag hoppas även bland medborgarna. Här hälsar vi på varandra, vi känner igen varandra. Det är ett litet sjukhus, men det är ändå fullvärdigt och här finns alla verksamheter. Det gör också att vi ligger högt när AT-läkare rankar oss, de säger att de får en väldigt bra klinisk utbildning här.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons