Annons

Vaccindoser slängs samtidigt som vårdpersonal vill vaccineras – ”Det är vansinne!”

Vårdpersonal i frontlinjen mot covid kämpar för att kunna få en tredje dos av vaccinet. Samtidigt kasseras det covid-vaccin i mängder på de skånska vårdcentralerna. Orsaken? Folkhälsomyndigheten (FHM) har ännu inte sagt okej till att ge vårdpersonalen en tredje dos.
Kristianstad • Publicerad 17 november 2021
Ampuller med vaccin som har öppnats ska användas inom en viss tid. Om vaccin blir över på en vårdcentral har det hittills fått slängas – för FHM anser ännu inte att vårdpersonalen ska vaccineras med en tredje dos.
Ampuller med vaccin som har öppnats ska användas inom en viss tid. Om vaccin blir över på en vårdcentral har det hittills fått slängas – för FHM anser ännu inte att vårdpersonalen ska vaccineras med en tredje dos.Foto: Johan Nilsson/TT

Politiker och sjukhuschefer vittnar om hur vårdpersonal som jobbar med covidpatienter själva efterlyser möjligheten att få en tredje dos av vaccinet.

– Det är väldigt många som hör av sig och säger: ”vi kan hugga i men vi vill vara vaccinerade”. Jag kan förstå deras önskan och hoppas att Folkhälsomyndigheten ändrar sin ståndpunkt, säger Johan Cosmo, sjukhuschef på CSK.

Annons

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson har också vittnat om vårdanställda som hör av sig om kollegor som fått vaccin tidigt men nu åter blir sjuka. Samtidigt som det slängs över hundratalet doser på sina håll på en dag.

– Det är 9,5 månader sedan vi fick dos två. Nu är vi väldigt angelägna om att få dos tre snarast, skriver en sjuksköterska från CSK till Sonesson.

En vårdcentralchef skriver i ett brev till Gilbert Tribo (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor:

– En sak som förvånar mig är att vi nu inte får ta vara på varenda dos vaccin vi drar upp och ge överblivna doser till våra medarbetare som blev vaccinerade för runt sex månader sedan. I stället skall vi kasta dessa doser överblivet vaccin.

– Region Skåne meddelar att vi skall kasta vaccin, absolut inte ge det till medarbetare, utan regionen följer FHM:s riktlinjer.

– Jag personligen är väldigt rädd för att våra medarbetare skall insjukna igen och även om de inte blir allvarligt sjuka så riskerar det att leda till ytterligare frånvaro och trötthet under längre tid.

Här saknas innehåll

En annan medarbetare på en vårdcentral i nordöstra Skåne berättar:

– Jag som jobbar med vaccinationerna vet att vi vid varje vaccinationstillfälle kastar överblivna vaccindoser istället för att ge till vår personal, som verkligen står i första ledet. Vi är uttryckligen förbjudna att ge överblivna doser till personalen utan dessa ska kasseras. Det är vansinne!

– Senast i lördags slängde vi 12 doser, 2 doser i fredags och 13 doser någon dag tidigare. Helt moraliskt, sett i ett globalt perspektiv, är det ju inte klokt! Halva världen har inte ens tillgång till vaccin som de behöver.

Region Skåne var tidigt ute med att ge vårdpersonalen covidvaccinet, och gick därmed emot Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

Annons

– Vi vaccinerade oss tidigt för att skydda oss, patienter och kunna fortsätta vårda. Men det finns forskning som visar att efter sex månader finns enbart 15 procent av skyddet kvar, skriver en sjuksköterska inom primärvården till Sonesson och kräver att restdoserna ska ges till personalen.

”Senast i lördags slängde vi 12 doser, 2 doser i fredags och 13 doser någon dag tidigare. Helt moraliskt , sett i ett globalt perspektiv, är det ju inte klokt! Halva världen har inte ens tillgång till vaccin som de behöver.”
Personal på vårdcentral
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons