Annons

Miljonbesparingar väntar i styrets budgetförslag

Hårda prioriteringar och inga extra pengar till kommunens verksamheter. Så kan man sammanfatta det budgetförslag för nästa år som Alliansstyret (M, L, C, KD) presenterade på måndagen.
Kristianstad • Publicerad 7 oktober 2019
Kommunens verksamheter måste spara nästa år.Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges kommuner står inför stora besparingsbehov. Så även Kristianstad. Om två år räknar man med att det saknas drygt 260 miljoner kronor i kommunkassan.

– Det här kommer att ställa stora krav på prioriteringar, men där sätter vi kärnverksamheterna främst, kvaliteten i skolan och omsorgen, säger Christina Borglund (KD).

Annons

I det stora hela landar styrets förslag enligt de planeringsförutsättningar som kommunstyrelsen tog beslut om i somras. Det innebär oförändrade budgetramar för nämnderna nästa år, alltså inga extra pengar för volymökningar som exempelvis fler barn och äldre. Det här slår trots allt hårdast mot de tre största nämnderna barn- och utbildningsnämnden, omsorgsnämnden och arbete och välfärdsnämnden som därmed måste spara närmare 100 miljoner nästa år. En liten förändring har styret dock valt att göra. Barn- och utbildningsnämnden får nio miljoner som kompensation för löneökningar i de fristående skolorna, vilket man inte har fått tidigare. De här nio miljonerna får de nämnder som inte har volymökningar vara med och betala (se faktaruta).

Kommunens resultat 2019 landar enligt den senaste prognosen något bättre än tidigare beräknat: plus 39 miljoner i stället för 26.

– Det är ett resultat på 0,7 procent i stället för 0,5. Men det krävs betydligt bättre resultat än så. Vi behöver ligga på tre, gärna fyra procent, säger kommunalrådet Peter Johansson (M).

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) poängterar att Kristianstad, trots det tuffa ekonomiska läget, har bättre förutsättningar än många andra kommuner.

–Närmare 10 av 33 skånska kommuner räknar med att gå med underskott i år. Där är inte vi. Och vi har goda år bakom oss, konstaterar Månsson som menar att det här förslaget ändå känns något bättre än de förutsättningar som lades fram i somras.

– Resultatet är bättre och det blir lite mer pengar till skolan. Men vi är inne i en resa som kommer pågå ett antal år där prioriteringarna kommer att vara ganska hårda.

Fakta

Varför sparar kommunen?

Fler barn, fler äldre och sämre tillväxt gör att kostnaderna ökar mer än intäkterna för kommunen. Det är en situation som många svenska kommuner står inför.

Enligt tidigare beräkningar saknas det 116 miljoner nästa år och 240 miljoner om två år.

Samtidigt är kommunens utgifter för investeringar de största någonsin. Under 2019 görs investeringar för 1,2 miljarder.

Låneskulden är den högsta någonsin. På tio år har de långfristiga lånen ökat från 61 miljoner till drygt 1,6 miljarder.

Tillväxten har varit god under ett antal år. Det har gjort att man har kunnat hantera kostnaderna för allt fler barn och äldre, menar Månsson. Men prognoserna skrivs nu ner och allt färre i arbetsför ålder ska betala för allt fler äldre, den grupp som ökar mest i samhället.

Investeringarna ökar också i allt snabbare takt, delvis till följd av fler barn och äldre när nya förskolor, skolor och äldreboenden måste byggas. I år görs investeringar för 1,2 miljarder och låneskulden har ökat från 61 miljoner till drygt 1,6 miljarder på tio år. Det har flaggats för att investeringstakten måste ses över, men förslaget till investeringsbudget låg inte klart på måndagen. Det presenteras längre fram.

– Vi har jobbat med en översyn och den är inte klar. Det kommer att vara en putsning. Mot lägre investeringstakt, säger Pierre Månsson.

Förslaget ska vidare till kommunfullmäktige för beslut. Hur besparingarna kommer att påverka ute i verksamheterna är inte klart förrän de olika nämnderna lägger fram sina förslag till internbudget senare i år.

Annons

I förslaget på långsiktiga åtgärder ligger uppdraget till nämnderna kvar: att i februari nästa år även presentera förslag på effektiviseringar på tre procent av sina kostnader med full effekt från och med 2021. Det innebär cirka 150 miljoner kronor. En kommunövergripande effektivisering ska också göras under 2021 som motsvarar en procent av nettokostnaderna, cirka 50 miljoner.

Fakta

Varför måste kommunen spara?

Fler barn, fler äldre och sämre tillväxt gör att kostnaderna ökar mer än intäkterna för kommunen. Det är en situation som många svenska kommuner står inför.

Preliminärt saknas det 148 miljoner år 2021 (1 procent i resultat) och 261 miljoner om två år (2 procent resultat).

Samtidigt är kommunens utgifter för investeringar de största någonsin. Under 2019 görs investeringar för 1,2 miljarder.

Låneskulden är den högsta någonsin. På tio år har de långfristiga lånen ökat från 61 miljoner till drygt 1,6 miljarder.

Fakta

Budget 2020

Nämnderna får oförändrade ramar, alltså inga extra pengar, under 2020.

Undantaget är barn- och utbildningsnämnden som får nio miljoner som kompensation för löneökningar i de fristående skolorna. De nio miljonerna tas från:

Kommunledningskontoret: -3 miljoner

Räddningsnämnden: -0,25 miljoner

Tekniska nämnden: -3 miljoner

Byggnadsnämnden: -0,50 miljoner

Miljö- och hälsoskyddsnämnden: -0,25 miljoner

24 miljoner för volymförändringar avsätts centralt.

50 miljoner överförs från de kommunala bolagen.

Fakta

Nämndernas äskanden för 2020

Det här är vad nämnderna ansåg sig behöva i utökad budgetram 2020, i miljoner kronor:

Barn- och utbildningsnämnden: 58,6

Omsorgsnämnden: 25,4

Arbete och välfärdsnämnden: 17

Tekniska nämnden: 8,5

Kultur- och fritidsnämnden: 1,8

Byggnadsnämnden: 2,4

Miljö- och hälsoskyddsnämnden: 0

Räddningsnämnden: 2,1

Kommunledningskontoret: 0

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons