Annons

Kommunen bryter med ABK i badhusprojektet

Kommunen vill helt ta över badhusprojektet och lägga över det på C4 Teknik. Anledningen uppges vara de nya skattereglerna och pengar att spara.
Kristianstad • Publicerad 4 februari 2019
Så här ser det senaste förslaget på nytt badhus ut.
Så här ser det senaste förslaget på nytt badhus ut.Foto: Skiss Kristianstads kommun

Sedan 2016 har ABK:s dotterbolag Sikab (Specialfastigheter i Kristianstad AB) ansvarat för badhusprojektet. Tanken var att Sikab skulle låta bygga och äga badhuset som kommunen sedan hyr, samma modell som för arenan.

Men nu vill kommunledningskontoret att kommunen helt tar över projektet från Sikab. Ett förslag kommer att läggas fram för politiken inom kort. Det skulle innebära att byggprojektet i stället läggs över på C4 Teknik från och med fas två (produktionsfasen).

Annons

Relationen mellan kommunen och Sikab/ABK har varit något frostig i badhusfrågan sedan drygt ett år tillbaka då det stod klart att kostnaderna stack iväg och Sikab ifrågasatte kommunens kostnadskalkyler. Badhusfrågan är även infekterad på politisk nivå och splittrar partierna i den styrande Alliansen.

Anledningen till förslaget att bryta med Sikab uppges dock vara de nya skattereglerna från den förste januari i år.

– I och med att vi får nya räntebegränsningsregler lät vi titta på vad det innebär för kommunen. Så detta är en del av det, säger kommundirektör Christel Jönsson.

De nya reglerna innebär att kommunen tjänar ekonomiskt på flytten. Det handlar i nuläget om en miljon per år, förklarar ekonomidirektör Roger Zetterqvist.

– Det är nya skatteregler för företagssektorn. Bolagsskatten sänks, men det finansieras genom att minska möjligheten till ränteavdrag. Det här slår mot kapitalintensiva företag som behöver låna mycket, till exempel fastighetsbranschen och det drabbar ABK.

Men en tillfällig lindring har införts. Bolagen får inte göra ränteavdrag som tidigare, men det finns ett särskilt avdrag för nybyggda hyreshus vilket gör att ABK går skadeslösa, menar Zetterqvist.

– Sikab däremot drabbas eftersom Sikab inte har hyresfastigheter, utan enbart arenan och ett badhus som ska finansieras med lån. Det innebär ökad kostnad för Sikab på cirka en miljon per år för att bygga ett badhus. Om de har en miljon i merkostnad då kommer kommunen att få betala det.

Att flytta projektet innebär att man efter drygt två år byter projektledning och tillsätter en ny. Det innebär också att man går in och byter ut beställaren (Sikab) i den upphandling som gjordes av bygget (där Peab vann).

Funkar det att göra så rent juridiskt?

– Våra jurister har tittat på det och så länge man inte ändrar i avtalet ska det inte finnas några juridiska hinder. Alla parter måste så klart vara överens, säger Christel Jönsson.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons