Annons

AT-läkaren: Här får man vara doktor

I Kristianstad är det i första hand tjänstgöring, sedan följer utbildningen med. Det är en anledning till att AT-läkarna rankar tjänstgöringen här bland de tre bästa i landet, säger Mohammed Fakhro.
Kristianstad • Publicerad 18 september 2019
Mohammed Fakhro gör de sista månaderna av sin allmäntjänstgöring (AT) på Näsby vårdcentral.
Mohammed Fakhro gör de sista månaderna av sin allmäntjänstgöring (AT) på Näsby vårdcentral.Foto: Clifford Johansen

Han är 26 år, färdigexaminerad läkare och gör just nu de sista månaderna av sin AT, allmäntjänstgöring, den period som behövs för att han ska få sin läkarlegitimation.

– Jag är född och uppväxt i Kristianstad och kände att jag ville göra min AT här. Det visade sig vara lönsamt, säger Mohammed Fakhro som läste till läkare i Lund.

Annons

– Dessutom har jag min familj och mina vänner här, så det passade bra. Dessutom har den här perioden varit väldigt bra, säger han.

Sylf rankade nyligen CSK som tredje bästa platsen i landet för läkare att göra sin AT på. Då ingår såväl psykiatri som primärvård samt nio månader på sjukhuset.
Sylf rankade nyligen CSK som tredje bästa platsen i landet för läkare att göra sin AT på. Då ingår såväl psykiatri som primärvård samt nio månader på sjukhuset.Foto: Clifford Johansen

Nyligen berättade vi att CSK och de tillhörande instanserna blev tredje bäst i landet när Sylf, Sveriges yngre läkarförbund, listar var det är bäst att göra sin AT. Dessutom var det bäst i landet när det gällde den allmänmedicinska tjänstgöringen.

AT-perioden är på 18 månader, då läkarna ska vara på olika ställen inom vården. Mohammed Fakhro började med 4,5 månader på kirurgin, följt av lika lång tid på internmedicin. Sedan 3 månader på psykiatrin, och nu avslutar han med 6 månader på Näsby vårdcentral.

– Det här var ”min” vårdcentral när jag växte upp, dessutom är det en stor vårdcentral med många anställda och man möter de flesta patienttyper här.

Mohammed Fakhro har Cecilia Palmlund som sin handledare. De har avsatt tid varje vecka för att gå igenom allt från patientfall till etiska och andra frågeställningar.
Mohammed Fakhro har Cecilia Palmlund som sin handledare. De har avsatt tid varje vecka för att gå igenom allt från patientfall till etiska och andra frågeställningar.Foto: Clifford Johansen

Läkaren Cecilia Palmlund som är hans handledare och dessutom studierektor för ST-läkarna (läkare som utbildar sig till specialister) inom allmänmedicin, förklarar att de har utvecklat ett sätt på vårdcentralen för AT-läkarna:

– Förutom handledare har vi ett system med att vi varje halvdag har en doktor som är ”frågedoktor”, som man kan man fråga och bolla med. Man vet vem den personen är, man kan gå dit och den läkaren har lite luft i sin arbetstid så den kan ta hand om alla frågor som dyker upp.

Kristianstadsbon Mohammed Fakhro är nöjd med att han valde Kristianstad som AT-ort.
Kristianstadsbon Mohammed Fakhro är nöjd med att han valde Kristianstad som AT-ort.Foto: Clifford Johansen

Mohammed Fakhro har bara positivt att säga om sin AT-period.

– Jag tycker den har väldigt bra. Det känns i första som om man tjänstgör, sedan är det även en utbildning. På andra orter har jag hört att det är antingen eller.

– Här har det varit lagom, det är insatta utbildningstider och insatt handledningstid. Samtidigt får vi vara doktorer i första hand här och möta patienterna.

På exempelvis kirurgen fick han vara med om att assistera vid större operationer, göra mindre operationer själv och en del under uppsyn, däribland en blindtarmsoperation.

Annons

– På en del större orter är det svårare att komma till, på ett lagom stort sjukhus finns det möjligheter. Men man ska visa intresse, det är alltid patienten i fokus och man måste visa sig intresserad.

På en vårdcentral blir det många olika patientärenden, från lätta till riktigt komplicerade. AT-läkaren Mohammed Fakhro trivs med bredden.
På en vårdcentral blir det många olika patientärenden, från lätta till riktigt komplicerade. AT-läkaren Mohammed Fakhro trivs med bredden.Foto: Clifford Johansen

Som AT-läkare tar han också emot patienter men kan luta sig mot mellanjour och bakjour. Svårare patientfall kan han alltid diskutera med mer erfarna kollegor, och en del tar han med sig och diskuterar med handledaren.

– Det är lite som att övningsköra. Man ska lära sig, är det minsta tvivel ska en erfaren ta över. Samtidigt ska vi lära oss så att vi kan komma ut och vara självständiga doktorer när vi fått vår legitimation.

Kan du rekommendera Kristianstad som AT-ort?

– Utan tvekan, absolut. Om du kommer till Kristianstad får du vara riktig doktor, du kommer att få ta hand om patienter. Du kommer att möta svårt sjuka patienter, ställas inför svåra situationer och svåra utmaningar, men du kommer alltid att ha stöd att ta hjälp av. Här får man utvecklas.

– När jag jämför med kollegor på andra orter har jag fått det jag ville och det jag blev utlovad. Mycket praktik och att jag får utöva mitt yrke. Det känns också som om vi inte bara är ett namn på schemat. Har vi varit det säger man till, och då har de ansvariga tagit till sig de förändringar vi sagt. Vi känner att vi blir lyssnade på och får vara en kollega.

Cecilia Palmlund är handledare åt AT-läkare och studierektor för ST-läkare inom allmänmedicin.
Cecilia Palmlund är handledare åt AT-läkare och studierektor för ST-läkare inom allmänmedicin.Foto: Clifford Johansen
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons