Annons

Anställda får mer till friskvård i budgeten

Friskvårdsbidraget för regionanställda höjs med 1 000 kronor till 3 000 nästa år. Det är en av de förändringar som finns i budgeten för 2021, som Region Skånes politiker röstade fram under tisdagen.
Kristianstad • Publicerad 3 november 2020 • Uppdaterad 4 november 2020
Från nästa år kan anställda i Region Skåne får tre gånger mer i friskvårdsersättning.
Från nästa år kan anställda i Region Skåne får tre gånger mer i friskvårdsersättning.Foto: Montage: Kristianstadsbladet/Gotamedia

Under två dagar har en budgetdebatt härjat i ett decimerat regionfullmäktige. På grund av coronan har det varit 83 i stället för 149 ledamöter.

På tisdag efter lunch var de olika debatterna slut och de folkvalda kunde rösta om vilket av partiernas budget som ska gälla för nästa år.

Regionfullmäktige hade samlat 83 i stället för 149 ledamöter på grund av coronarestriktioner.
Regionfullmäktige hade samlat 83 i stället för 149 ledamöter på grund av coronarestriktioner.Foto: Tommy Svensson
Annons

Med röstsiffrorna 35-28 (och 20 som avstod) vann den borgerliga Alliansens budgetförslag mot Socialdemokraternas. Därmed blev det heller ingen skattehöjning på 25 öre som Socialdemokraterna ville, utan den ligger kvar på 11,18 kronor per hundralapp.

– Det känns bra att den är igenom. Vi tillför mycket mer pengar till sjukvården nästa år, 2,9 miljarder kronor, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

Oppositionen har kallat det för en nedskärning?

– Ja, men det är å andra sidan den största satsningen någonsin något enskilt år. Men kan beskriva verkligheten på olika sätt, säger Sonesson.

Han säger det var väntat att budgeten skulle gå igenom:

– SD hade samma skattesats som vi, så att de skulle rösta på S budget hade varit längre ifrån dem än Alliansens.

Carl Johan Sonesson (M) och allianskollegorna fick igenom budgeten för 2021.
Carl Johan Sonesson (M) och allianskollegorna fick igenom budgeten för 2021.Foto: Tommy Svensson

Vad tycker du är det bästa med Socialdemokraternas budgetförslag?

– Det är väl att de har lagt en budget rätt så lik vår. Det är inte jättestora skillnader. De har också ett stort överskott på sista raden, det är viktigt för att vi ska kunna investera i nya sjukhus och tåg. De vill också ha en stor kösatsning, säger Sonesson.

Henrik Fritzon (S) säger att de som oppositionsparti inte räknat med att vinna omröstningen:

– Vi siktar på att vinna nästa val, då vinner vi vår budget. I grund och botten är det dåligt för Skåne med den här budgeten. Den innebär nedskärningar i kollektivtrafiken och otillräckliga kösatsningar på sjukvården.

Annons

Vad är det bästa med Alliansens budget?

– De har gjort en satsning på köerna också, med en halv miljard. Det är bättre än inget, men det räcker inte. De har själva sagt det kommer att kosta 1,2 miljarder, så med deras budget tar det två år att beta av köerna, säger Henrik Fritzon.

Henrik Fritzon (S) fick inte igenom partiets skattehöjning.
Henrik Fritzon (S) fick inte igenom partiets skattehöjning.Foto: Tommy Svensson

Förutom sjukvården omfattar budgeten även regional utveckling, kultur och kollektivtrafik. Några av huvuddragen i budgeten ser du i faktarutan.

Just kollektivtrafik var en av de frågor som diskuterades flitigast under tisdagen, inte minst med neddragna turer och den upplevda trängseln ombord.

Andreas Schönström (S) efterlyste mer ansvar för Skånetrafiken och inställda turer.
Andreas Schönström (S) efterlyste mer ansvar för Skånetrafiken och inställda turer.Foto: Johan Nilsson/TT

– Alliansen frågar sig vem som ska bestämma vem som ska få åka med bussar och tåg. Det ska vi folkvalda politiker göra. Min kritik mot er brist på ledarskap är att ni inte tar ansvar för detta. Varför ska vi acceptera mer trängsel på en buss eller ett tåg än på Malmö opera? undrade Andreas Schönström (S).

– Vi kör 13 000 turer per dag. Vem ska i det läget bestämma vem som ska få resa med eller inte, eller säga åt resenärer att nu får de kliva av för att nya ska på? Det handlar inte om ledarskap, utan om vem som har den rollen att bestämma vilka som ska få åka med och avgöra vem som har störst rätt till det i så fall, replikerade Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

”Det känns bra att den är igenom. Vi tillför mycket mer pengar till sjukvården nästa år, 2,9 miljarder kronor.”
Carl Johan Sonesson
Fakta

Innehåll ur budgeten

534 miljoner i en kösatsning för att hantera uppskjuten vård efter corona-krisen.

173,3 miljoner extra till primärvården.

100 miljoner går till att stärka hälsovalet och 50 miljoner till arbetet med bättre psykisk hälsa som ska göras inom primärvården.

12 miljoner extra satsas på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin.

369 miljoner går till att höja läkemedelsbudgeten, för nya och bättre läkemedel.

30 miljoner extra går till förlossningsvården.

8 miljoner går till en landsbygdssatsning för Skånetrafiken, för att testa nya lösningar.

15 miljoner går till kompetensutveckling, för att hjälpa företagen.

22 miljoner extra läggs på ambulansvården.

Folktandvården Skåne får rätt att höja priserna på 12 av åtgärderna inom allmäntandvård samt 12 åtgärder inom specialisttandvården. Det ger dyrare tandvård för vissa åtgärder.

Månadsanställda inom regionen ska få höjt friskvårdsbidrag, från 2 000 till 3 000 kronor per år.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons