Annons

Ifrågasatt klimatstrategi antogs

Klimat- och energistrategin röstades igenom på tisdagens kommunfullmäktige efter en lång debatt om såväl synd och moral som vetenskap.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2018
Niclas Nilsson (SD) ifrågasatte den lokala klimat- och energistrategi som antogs under tisdagens kommunfullmäktige i Kristianstad.
Niclas Nilsson (SD) ifrågasatte den lokala klimat- och energistrategi som antogs under tisdagens kommunfullmäktige i Kristianstad.Foto: Bosse Nilsson

Klimat- och energistrategin innebär riktlinjer för hur man ska jobba lokalt i Kristianstad för att minska utsläppen av växthusgaser. Till grund för strategin ligger de nationella åtaganden om minskade utsläpp efter Parisavtalet. En viktig punkt är målet om en fossilbränslefri kommun 2020, vilket har ifrågasatts från flera förvaltningar under resans gång. På tisdagen antogs strategin av kommunfullmäktige, men det föregicks av en lång debatt där Sverigedemokraterna ifrågasatte hela strategin och reserverade sig mot beslutet. ”SD bryr sig verkligen om klimatfrågan” konstaterade Niclas Nilsson (SD) i talarstolen.

– Men vi ska minska utsläppen på ett samhällsekonomiskt försvarbart sätt, sa Nilsson.

Annons

Han ställde vid upprepade tillfällen frågan vad strategin kommer att kosta kommuninvånarna. Klimatberedningens ordförande Fredrik Winberg (S), menade att SD använder sig av gamla rapporter i frågan.

– Klimatfrågan får kosta, det är svårt att sätta ett pris på det, sa Winberg.

Miljöpartiet hade velat se att köttproduktionens påverkan skrivs in i strategin, men det röstades ner. Carl- Henrik Henriz (MP) ifrågasatte även SD:s resonemang under debatten om att Kristianstads mål skulle ha föga inverkan på miljön i det stora hela.

– Om andra gör en värre synd så kan jag synda lite grann? Det är ett konstigt sätt, kommenterade Henriz.

Klimatanpassningsplanen, som tar upp de utmaningar som Kristianstad står inför till följd av klimatförändringarna, antogs också under tisdagen. Främst handlar det om höjd havsnivå och ökad konkurrens om grundvattnet. Planen ifrågasattes dock av KD:s Christina Borglund.

– Det är anmärkningsvärt att gå på IPCC:s (FN:s klimatpanel) värsta skräckscenario, det får praktiska och ekonomiska konsekvenser. Jag hade önskat att man hade tittat på ett par olika scenarion.

Hon undrade även om majoriteten är medveten om vad länsstyrelsens remissvar, som går ut på att de ställningstaganden som kommunen gör ska genomsyra exempelvis detaljplaner och bygglov, kan komma att innebära.

– Så vi inte låser in oss i något som vi sen inte kan hantera. Det kan resultera i att vi snart inte kan bygga längs kusten, sa Borglund.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons