Annons

450 högstadieelever ska plugga hemma fram till jul

Samtidigt som Gualövs skola öppnar för undervisning på plats kommer Bromöllas två högstadieskolor börja med fjärrundervisning. Skälet är att flera coronafall konstaterats bland elever.
Bromölla • Publicerad 10 december 2020
Sven Håkansson, utbildningschef i Bromölla kommun.
Sven Håkansson, utbildningschef i Bromölla kommun.Foto: Lasse Ottosson

På torsdagen fattade Bromölla kommun beslutet som innebär att de 450 elever som går i årskurs 7–9 på Dalaskolan södra och på Humleskolan ska få fjärrundervisning nästa vecka. Det innebär att de kommer ha lektioner hemifrån uppkopplade mot internet.

– Det är ett led i att minska smittspridningen. Vi har haft ganska många fall de senaste dagarna. Den senaste veckan har det varit sex, sju fall och nu framförallt bland eleverna. Jag vet inte om det beror på att de har börjat testa mer i de åldersgrupperna, säger Sven Håkansson, utbildningschef i Bromölla kommun.

Annons

Han berättar att skolorna har förberett sig på utbildningsformen, som innebär att lärarna befinner sig på skolorna, medan eleverna sitter hemma framför sina datorer och tar del av lektionerna.

– Det blir spännande att testa tekniken och se hur väl det funkar. Nu blir det verklighet, säger Sven Håkansson.

”Man vet ju inte vad som händer på andra sidan jul. Men händer det inget speciellt återgår vi till normal skola igen.”
Sven Håkansson

När det kommer till eleverna på högstadiet räknar kommunen med att vårdnadshavare ska kunna arbeta som vanligt, till skillnad från fallet med Gualövs skola och årskurs F-6, då föräldrar har fått vabba medan eleverna varit hemma.

– Om någon elev av någon orsak behöver komma till skolan för särskild hjälp eller stöd kan man komma överens om det också i undantagsfall.

I ett första skede bedrivs fjärrundervisningen i en vecka fram till jullovet.

– Man vet ju inte vad som händer på andra sidan jul. Men händer det inget speciellt återgår vi till normal skola igen.

Fakta

Fjärr eller distans?

Vid fjärrundervisning är det enda som skiljer eleverna från sin lärare att läraren befinner sig på en annan plats. Fjärrundervisning är interaktiv.

Vid distansundervisning är eleverna och läraren oftast åtskilda inte bara i rum utan även i tid. Undervisningen kan vara både analog och digital.

Källa: Skolverket och Specialpedagogiska myndigheten

Johannes LindénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons