Annons

Ökning av vargattacker i fjor – vandringsvarg låg bakom merparten

Förra året angreps 31 tamdjur av varg i Skåne – den högsta siffran sedan 2014. Enligt länsstyrelsen var det en vandringstik som låg bakom merparten av angreppen.
– Vi har haft vandringsvarg i Skåne årligen under de senaste tio åren och vissa har stått för en stor del av angreppen, säger vilthandläggare David Börjesson.
Skåne • Publicerad 23 juni 2021
Ett får som revs av varg på Haväng i höstas. Foto: Ulf Pyk
Ett får som revs av varg på Haväng i höstas. Foto: Ulf PykFoto: Privat

Antalet rovdjursattacker på tamdjur ökade kraftigt i Skåne i fjor. Från ett fåtal årliga angrepp under 2015-2019, till 35 angripna djur.

– Det är framförallt får som blir angripna i Skåne. Att antalet angrepp skiljer sig åt mellan åren har vi sett tidigare, vissa år ökar det för att sedan minska, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Han menar att ökningar i statistiken ofta beror på så kallade vandringsvargar.

– De blir utstötta ur sina revir när de blir könsmogna och ger sig ut på vandring. Då rör de sig över stora områden och vissa av dem har en förmåga att oftare hamna i fårhagar.

”Det är lätt att glömma att även hundar kan vara ett problem för tamboskap.”
David Börjesson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
David Börjesson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.Foto: privat

Så var det till exempel i höstas då en vargtik från Gävleborgs län rörde sig i Skåne.

– Den tiken gjorde angrepp både i Östergötland, Jönköping och i delar av Västsverige. Troligen var det samma varg som gjorde angrepp i Kronoberg. När den sen kom till Skåne blev det snabbt angrepp även här, säger David Börjesson.

Mängden angripna tamdjur ledde till att det beviljades skyddsjakt på vargtiken. Men hon rörde sig åter norrut och blev till slut påkörd i Jönköpings län. Dessförinnan hann hon med ytterligare angrepp.

Hanen i det vargpar som nu uppehåller sig i det nyetablerade skånska reviret på Linderödsåsen har också legat bakom tamdjursangrepp i länet. Under sin tid som vandringsvarg gjorde han två angrepp, varav ett på får på Haväng. Tiken har rört sig i Skåne i mer än ett år, men har inte kunnat kopplas till något angrepp.

Sedan vargarna började gå tillsammans (länsstyrelsen har följt dem sedan i början av januari) har man däremot inte sett några bekräftade angrepp.

– Vi har gjort en del besiktningar men det har rört sig om djur som självdött eller blivit attackerade av räv eller lösspringande hund. Det är lätt att glömma att även lösa hundar kan vara ett problem för tamboskap. För några veckor sedan var det en hund som angrep en tacka och fyra lamm uppe vid Helsingborg, säger David Börjesson.

Blir attackerna färre när vargarna etablerat revir?

– Det kan så klart ske angrepp även i revir men i vissa sker inga alls. Det är svårt att säga varför. På Linderödsåsen har vargarna mycket naturlig föda i och med de starka viltstammarna och de äter mycket dovhjort och rådjur.

Annons

Att en vandringsvarg kommer på besök behöver inte heller betyda att angrepp kommer att ske.

– Vi har dokumenterat varg i Skåne årligen de senaste tio åren, ibland mer än en individ samtidigt. Oftast sker det inga angrepp och under flera år har det inte förekommit något vargangrepp alls. Det är vissa enskilda individer som har stått för en stor del av angreppen, säger David Börjesson.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons