Annons

Ett år efter mordet: Polisen tror sig veta vem som sköt

24-årige Benjamin Azemi sköts troligtvis ihjäl av misstag. Polisen tror sig veta vilka som låg bakom mordet, men kan inte bevisa det. Ett år senare är den största förhoppningen om att lösa mordet att någon träder fram och berättar.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2021
Benjamin Azemin arbetade som väktare och skulle gifta sig. ”För oss som familj har det knäckt oss helt. Jag kommer aldrig att få min storebror tillbaka”, sa hans syster i samband med att Kristianstadsbladet träffade familjen i somras.Foto: Lasse Ottosson

En mörk scooter rullar upp intill en bil som står parkerad längs med Gamla Långebrogatan. På mopeden sitter två personer. De kör fram till passagerarsidan och börjar skjuta.

Skotten krossar bilrutan och träffar 24-årige Benjamin Azemi. Han körs till CSK där han sedan avlider av sina skador.

Annons

Ytterligare en man som sitter i bilen träffas, men skadas inte allvarligt. Han springer från platsen när de blir beskjutna.

Mannen ifråga är en känd gängkriminell. Polisen tror att han var den egentlige måltavlan och att skjutningen är en konsekvens av en konflikt mellan kriminella nätverk.

Benjamin Azemi hade själv inget kriminellt förflutet. Därför tror polisen att han sköts till döds av misstag. Kriminella på Charlottesborg har visserligen setts använda bilar som står skrivna i 24-åringens namn, men inget i polisutredningen tyder på att någon har haft anledning att vilja skjuta honom.

Klockan 22.31 den 27 januari 2020 larmades SOS om höga smällar på Långebro. Mordet resulterade i ett stort polispådrag.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett år senare är mordet och mordförsöket den 27 januari 2020 fortfarande ouppklarade. Förundersökningsledaren Jenny Lindell, chefsåklagare, säger att utredningen mer eller mindre står stilla.

– Man väntar på tips eller någon avgörande uppgift som kan föra utredningen framåt. Annars är det svårt att komma vidare, säger Jenny Lindell.

”Vi har en uppfattning om vilka personer som är inblandade i mordet. Vi har även en uppfattning om hur vi tror att de här personerna har agerat i samband med mordet.”
Peter Hansson, spaningsledare på Kristianstadspolisen.

Peter Hansson leder utredningen på polisiär nivå. Han poängterar att det fortfarande görs aktiva åtgärder i utredningen. Senast förra veckan förhördes personer om mordet.

– Det identifieras ännu personer som har information att lämna om den här händelsen. Häromveckan och denna vecka (läs förra) har vi haft ett antal personer inne på förhör i ärendet. Informationen byggs hela tiden på, säger Peter Hansson.

Han berättar att polisen också väntar på analysresultat från NFC angående ”forensiska spår” som kan ha betydelse för utredningen, men att mordet generellt har varit svårutrett.

24-åringen hedrades med blommor och ljus vid Långebrogatan efter mordet.Foto: Mikael Persson

Polisen tror sig veta vilka som har utfört mordet, och att det finns andra involverade utöver de två gärningsmännen på mopeden. Men bevisen räcker inte till.

– Vi har en uppfattning om vilka personer som är inblandade i mordet. Vi har även en uppfattning om hur vi tror att de här personerna har agerat i samband med mordet. Tyvärr har vi än så länge ingen tillräcklig forensisk bevisning, säger Peter Hansson.

Annons

Vad har då gjorts i mordutredningen det senaste året?

Det vi vet är att polisen i februari, på en adress på Näsby, hittade den moped som tros ha använts vid skjutningen. Vi vet också att två personer under två dagar i maj satt anhållna för medhjälp till mord, men att de inte längre är misstänkta.

Mopeden som tros ha använts vid mordet hittades på en adress på Näsby i februari. I samband med att mordet i Kristianstad togs upp i ”Efterlyst” på TV3 visade polisen hur den ser ut.Foto: Efterlyst/TV3

Det finns även uppgifter som talar starkt för att polisen har avlyssnat telefoner tillhörande kriminella individer Kristianstad i hopp om att lösa mordet. Det är dock inget som bekräftas av varken polis eller åklagare.

– När det gäller hemliga tvångsmedel som telefonavlyssningar så är det aldrig något som vi kan säga att det pågår eller har pågått. Det får jag enligt lag bara göra när den som har blivit avlyssnad blir delgiven det, säger chefsåklagare Jenny Lindell.

Uppgifterna om hemlig telefonavlyssning i mordutredningen kommer från ett offentligt förundersökningsprotokoll i ett annat ärende. Det framgår inte om avlyssningarna gav några uppslag kring mordet eller vilka misstankar som i det läget fanns mot de avlyssnade personerna.

I samma förundersökning finns uppgifter om att polisen har haft en teori om att personer som eventuellt kan ha haft något med dödsskjutningen att göra åkte från Kristianstad till en ort i ett angränsande län på mordnatten. Inte heller de uppgifterna vill polisen kommentera.

Strax efter skottlossningen för ett år sedan samlades ett 20-tal personer utanför akuten på CSK. Polisen var på plats hela natten för att se till att vårdpersonalen kunde utföra sitt arbete. Stämningen var uppriven och dörrarna till akutmottagningen låstes, en så kallad lock down.Foto: Johan Nilsson/TT

Det har gjorts hundratals förhör i utredningen, uppger polisen. Trots att det finns flera ögonvittnen till händelsen har det varit svårt att få folk att prata.

Den man som polisen tror att gärningsmännen egentligen var ute efter har inte velat medverka alls i utredningen.

– Vi har försökt höra honom vid upprepade tillfällen. Han har gjort väldigt tydligt för oss att han inte kommer att berätta något som för utredningen framåt, säger spaningsledaren Peter Hansson.

– Varför han har denna inställning, det vet inte jag fullt ut. Han kanske är rädd, vad vet jag?

”Den erfarenhet vi har är att gängrelaterat våld tenderar att starta en våldsam hämndspiral. Även om det nu har gått ett år så är det klart att vi har med det i beräkningen.”
Peter Hansson, spaningsledare på Kristianstadspolisen.
”Vi har en viss förhoppning fortfarande, men i grunden är det svårutrett”, säger polisens spaningsledare Peter Hansson om möjligheterna att lösa mordet.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Peter Hansson vill inte spekulera i huruvida mannen som utsattes för mordförsök har för avsikt att hämnas på egen hand eller inte, men säger att det generellt sett är ett tänkbart scenario.

– Den erfarenhet vi har är att gängrelaterat våld tenderar att starta en våldsam hämndspiral. Även om det nu har gått ett år så är det klart att vi har med det i beräkningen.

Hur ser du på möjligheten att lösa mordet?

– Vi har en förhoppning fortfarande, men i grunden är det svårutrett. Sedan ska man komma ihåg att mord inte preskriberas. Livsbetingelser ändras för inblandade personer, vilket innebär att det även längre fram i tiden kan finnas viss möjlighet att få fram fler uppgifter i förhör.

LÄS MER:

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons