Annons

Lärarnas stora covidoro: ”Känner oss som försökskaniner”

Klasser på skolan har tvingats till distansundervisning på grund av sjukdomsläget hos personalen. Lärarna själva anser att jullovet redan skulle ha börjat. ”Vi känner oss som försökskaniner”, säger en covidsjuk lärare.
Kristianstad • Publicerad 15 december 2020
Fröknegårdsskolan ute på Näsby i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna märkts av inom skolorna i Kristianstads kommun, med rekordmånga smittade de senaste veckorna.

En av grundskolorna som drabbats hårt är Fröknegårdskolan.

Annons

I fredags var 17 stycken ur personalen på högstadiet hemma på grund av sjukdom, varav sex-sju stycken hade bekräftad covid-19.

– Vi har 20 i personalen som har eller har haft bekräftad covid, med en upptrappning som varit ganska stor. Sen är flera hemma, har tagit testet och inväntar svar, säger en av lärarna på skolan.

Annika Holmqvist Lundh, skolchef skolområde Norra, kan inte bekräfta exakt hur många ur personalstyrkan som har/haft covid-19 på Fröknegårdskolan.

– Det har varit några strö här och några strö där tills nu. Nu har vi väldigt många hemma och det är också förhållandevis många konstaterade fall, säger Annika Holmqvist Lundh.

Annika Holmqvist Lundh har förståelse för oroskänslan – men betonar att de lyssnar på experterna.Foto: Mattias Mattisson

Något specifikt skäl till den senaste tidens ökning har de inte funnit. Men personalbristen på skolans högstadium har inneburit att hela årskurs 7 har distansstudier under måndag-tisdag.

Förutom att en hel årskurs, totalt fem klasser, är hemma på grund av personalbrist har även en av klasserna i årskurs 8 tvingats ha distansstudier på grund av smittspridningen i klassen.

Annika Holmqvist Lundh hoppas att det är en åtgärd som fått tryggheten att öka bland lärarna.

– När vi analyserade den stora mängden lärare som var borta var de flesta som var borta i åk 7. Man skulle kunna säga att det är lättare att låta åk 9 vara hemma, men det är inte där mest personal är borta.

En av lärarna som insjuknat i covid-19 är förbannad över situationen på skolan och tycker att det känns som ett experiment.

– Vi känner oss som försökskaniner, säger hon uppgivet.

”De sista veckorna förstår jag inte varför skolan överhuvudtaget varit öppen.”
Anonym lärare.
Annons

Hon vittnar om en situation där kollega efter kollega tvingats gå hem och en vardag där det är omöjligt att hålla avstånd. Korridorerna är fulla av elever, i klassrummet kommer de ända fram till katedern och i matsalen trängs man.

Den bristfälliga städningen och att lärare får vikariera för varandra och på så vis ständigt träffa nytt folk har lett till besvikelse.

– Man kunde funderat över om man kunde ha haft distansundervisning på något vis. Kanske inte för alla elever hela tiden men någon dag i veckan, för att minska trycket i matsalen och antal människor som rör sig. De sista veckorna förstår jag inte varför skolan överhuvudtaget varit öppen. Det känns som ett hån.

Hennes kollega hade önskat att Fröknegårdskolan skulle gått på jullov i fredags, med betygen satta handlar den här veckan mest om en väntan på lovet för eleverna.

Här saknas innehåll

– Vårt förslag och stora önskan är att man behovsprövar vår skola när det ser ut så här. Det går inte att göra ett snitt över hela kommunen när man har så stor smitta på en skola.

När andra arbetsplatser fått ändra till ett digitalt arbetssätt har lärarna fortsatt gå till skolan. Även om hon förstår att undervisning i skolan är viktigt anser lärarkollegan att man borde ha agerat annorlunda.

– Det är extrema omständigheter. Är man då beredd att offra en lärarkår för att hålla igång någonting av ren princip? Eller kan man stänga i några veckor, stoppa det och få folk att hinna bli friska?

Enligt Annika Holmqvist Lundh är även situationen på Fröknegårdskolans låg- och mellanstadium ”ansträngd”.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons