Annons

Ny lag gör det möjligt att stänga landets skolor

Riksdagen har klubbat igenom den nya lagen som gör det möjligt för staten att stänga landets förskolor och grundskolor. Än är inget beslut är taget, men kommunen förbereder sig på att situationen snabbt kan förändras.
Kristianstad • Publicerad 19 mars 2020
I ett normalläge är det kommunen som beslutar huruvida skolorna ska stängas. Den nya lagen innebär att staten nu kan fatta det beslutet.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Riksdagen beslutade på torsdagseftermiddagen om en lag som gör att regeringen vid extraordinära händelser i fredstid tillfälligt kan stänga förskoleenheter, skolenheter, fritidshem eller andra verksamheter enligt skollagen.

Efter politisk enighet i riksdagen har den nya lagen antagits på rekordfart. Detta för att snabbt kunna stänga skolorna om det anses nödvändigt för att minska smittspridningen av covid-19.

Annons

Lagen kommer att träda i kraft om två dagar. Från måndag nästa vecka finns alltså möjlighet för regeringen att stänga skolorna. Lagen innebär också att huvudmännen för skolorna, vare sig det är kommunen eller privata, måste erbjuda förskola till barn till vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet och för barn och elever som har behov av särskilt stöd.

Något regeringsbeslut om att grundskolor och förskolor behöver stängas har dock inte fattats i nuläget. Om det görs sker det i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Regeringen håller på torsdagskvällen ett extra regeringssammanträde för att anta en förordning med närmare regler för en eventuell skolstängning. I den kommer sektorer som anses samhällsviktiga pekas ut.

– Jag utesluter inte att regeringen inom överblickbar framtid kommer att besluta om att stänga förskolor och skolor. Det kan plötsligt vara aktuellt i övermorgon när lagen går igenom, så vi är igång och förbereder, precis som vi gjorde inför att gymnasieskolorna stängde, säger Kenth Olsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Om grundskolorna och förskolorna kommer att stänga så räknar kommunen med att vårdnadshavare som arbetar inom vård, äldreomsorg, polis, barnomsorg, vatten, el och dagligvaruhandel ska erbjudas skola och barnomsorg. Dessutom ska barn med särskilda behov erbjudas plats.

– Vi vet inte hur många barn som kommer att erbjudas omsorg. Men volymen är inte ett problem eftersom vi har personal. Det handlar om att säkerställa kvalitet i den undervisning vi erbjuder.

Det råder dock vissa frågetecken kring hur en eventuell skolstängning skulle ros i land. I Kristianstad berörs 14 000 barn och runt 25 000 vårdnadshavare. Totalt handlar det om 100 skolor och förskolor och 4 000 medarbetare.

”Efter den korta erfarenheten vi har från gymnasiet har det funkat bra att stänga ner. Helheten är mer positiv än vad jag vågade hoppas på. Man gör ett enastående och inspirerande jobb, all personal och ledning”, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun.Foto: Mikael Persson

Nu ska skolorna rustas för att klara alla praktiska detaljer.

– Kristianstad kommun är komplicerat, rent geografiskt. Vi har 24 tätorter och vi måste fundera på hur vi bäst kan serva de vårdnadshavare som kommer skicka sina barn till skolan.

Redan nu har skolorna uppmanats att testa digitala verktyg och system med eleverna. Men om skolorna stänger går ansvaret för elevernas undervisning över till vårdnadshavare.

Annons

– Det innebär ännu större utmaningar i grundskolan än i gymnasiet. Det digitala klassrummet kräver disciplin och det kommer ske närvarokontroll som vanligt. Det är inte en Magaluftripp utan det är hårt arbete som gäller, säger Kenth Olsson och fortsätter:

– Elever som behöver särskilt stöd eller inte kan studera hemma ska kunna komma till skolan eller erbjudas andra studieutrymmen. De måste finnas möjlighet för att alla att sköta sina studier, säger Kenth Olsson.

Här saknas innehåll

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons