Annons

Uppskattat mobilt vårdteam

Är du gammal och sjuk och inte kan ta dig till doktorn, då kan hen komma till dig. Sedan drygt en månad rullar måndag till fredag, 8-18, ett mobilt vårdteam från Knislinge vårdcentral hem till listade patienter som uppfyller kriterierna.
Östra Göinge • Publicerad 28 april 2018
Vårdcentralen i Knislinge.
Vårdcentralen i Knislinge.Foto: Johanna Wallin

– Tanken är att besöken ska minska behovet av inläggning eller återinläggning på sjukhus, berättar Cecilia Reinholdsson som är chef på vårdcentralen i Knislinge.

– Det handlar om patientsäkerhet och ökad kontinuitet.

Annons

I Hälso- och sjukvårdsavtalet för Skåne finns en utvecklingsdel som innefattar ”utveckling av teambaserad vård för de mest sjuka patienterna” Utifrån detta har Vårdcentralen i Knislinge startat projektet Mobilt vårdteam.

I Östra Göinge är det patienter som är listade hos Knislinge vårdcentral som kan erbjudas hembesök. Patienterna får då en förfrågan om de vill skrivas in i vårdformen. En förutsättning är att de också bor inom kommunen.

– Vi har ett nära samarbete med kommunens hemsjukvård och det är de som tar kontakt med oss i de fall där besök kan vara aktuellt.

Sedan tidigare åker vårdcentralens läkare ut till listade patienter som bor i särskilt boende. Det man kan säga är att projektet innebär en utökning till att gälla även de äldre som bor kvar hemma. Det kan också handla om yngre patienter med kroniska sjukdomar.

Det är en av vårdcentralens allmänspecialister som sköter besöken. Att en tjänst numera är mobil har dock inte resulterat i någon utökning av antalet läkartjänster.

Oftast åker läkaren ut och ”rondar” på särskilt boende på förmiddagen och fortsätter under eftermiddagen med hembesök.

Det mobila vårdteamet jobbar i nära samarbete med det hemgångsteam som finns i kommunen. I teamet finns undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som följer upp patienten i hemmet de första dagarna efter utskrivning från sjukhus, för att stötta och se vilket behov hen behöver.

Utifrån den bedömning utförs det en samordnad individuell plan, SIP, för patienten. Det är en utveckling av den tidigare vårdplanering som skedde på sjukhuset innan patienten åkte hem.

Cecilia Reinholdsson berättar att de som valt att prova den nya vårdformen varit positiva.

– Vi har också märkt att listningen på vår äldrevårdsmottagning har ökat.

Projektet kommer också att följas upp med en utvärdering inom kort.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons