Annons

Stor skolsatsning väntar på landsbygden

Platsbristen på Fjälkestads och Österslövs skolor är akut. Ett förslag som nu läggs fram är att båda skolorna läggs ner och en helt ny byggs i Österslöv. Oavsett förslag blir det den största skolsatsningen på landsbygden i modern tid.
Kristianstad • Publicerad 9 mars 2019
Förslag finns att bygga en ny F-6 skola i Österslöv.
Förslag finns att bygga en ny F-6 skola i Österslöv.Foto: Lasse Ottosson

Antalet barn ökar för varje år i området Österslöv, Fjälkestad och Balsby. På Fjälkestads skola (F-2) och Österslövs skola (3-5) har man hittills mött det ökade behovet av skolplatser med paviljonger. Nu är platsbristen akut och situationen måste lösas långsiktigt.

Totalt finns det i dag åtta paviljonger på de båda skolorna. Byggloven är begränsade och ett av dem i Fjälkestad kan inte förlängas på grund av fornlämningar i området. Båda skolorna är dessutom i stort behov av renovering för uppfylla dagens krav vad gäller ljud, ljus, tillgänglighet och ventilation. Det här visar en utredning som gjorts av barn- och utbildningsförvaltningen och C4 Teknik på uppdrag av Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

– Det är uppenbart att det måste göras något i Österslöv och Fjälkestad. Nu har vi låtit utreda detta och det har gjorts under ett och ett halvt år tillsammans med C4 Teknik och deras konsulter. Man har verkligen gått igenom det här ordentligt och statusbedömt varje fastighet.

Utredningen har landat i fyra olika alternativ som anses realistiska utifrån bland annat elevprognoser, pedagogiska behov, lokalernas skick, elevtransporter och markförutsättningar. Det blir nu politikernas sak att ta ställning till vilket.

Ett alternativ är att man behåller båda skolorna och Kämpaställets förskola. Det skulle innebära att skolorna måste byggas om och till, att en ny gymnastiksal byggs i Österslöv och nya slöjdsalar i Fjälkestad. Det beräknas kosta 207 miljoner kronor. De tre övriga alternativen har samtliga gemensamt att Fjälkestad avvecklas och att man samlar årskurs F-6 och förskola i Österslöv. Där finns sedan olika förslag på hur det ska genomföras (se faktaruta), antingen genom om och tillbyggnader eller nybygge.

Man har även tittat på alternativen att ha en samlad skola i Fjälkestad eller Balsby, men inget bedöms som realistiskt. I Fjälkestad är tomten för liten och gränsar till fornlämningar. Bygglov anses bli svårt. Det är också minsta orten sett utifrån var eleverna bor. I Balsby har kommunen ingen mark och en markprocess bedöms bli lång eftersom området är klassat som viktig jordbruksmark. Balsby skulle också innebär att två skolor avvecklas.

Går man igenom de för- och nackdelar som listas för de olika alternativen talar det mesta för att Fjälkestad skola kommer att avvecklas.

– Vi som tjänstemän gör ingen värdering, poängterar Kenth Olsson.

– Vi visar på de realistiska alternativen och de för- och nackdelar som finns. Nästa steg är en politisk värdering. Det är politiken som ska ta beslut om vilken väg man ska gå och vilken variant som ska utvärderas vidare.

Oavsett vilket alternativ som väljs blir det den största skolsatsningen på landsbygden i modern tid, konstaterar han.

– Vi väljer att behålla både skola och förskola på landsbygden.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons