Annons

Vi behöver en trygg, säker och tillgänglig vård

Arbetsgivarna säger att det är stor brist på Vårdförbundets yrkesgrupper. Ja, det finns en brist, men det finns även brist på attraktiva arbetsgivare. Men den det finns mycket som går att göra.
Förbättringsförslag • Publicerad 30 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Grunden för en hög tillgänglighet och kvalitet är att det finns tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens som kan utföra vården/insatsen.”
”Grunden för en hög tillgänglighet och kvalitet är att det finns tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens som kan utföra vården/insatsen.”Foto: Isabell Höjman/TT

Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor krävs för att hälso- och sjukvården ska vara trygg, säker och tillgänglig.

Grunden för en hög tillgänglighet och kvalitet är att det finns tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens som kan utföra vården/insatsen samt att det finns tid avsatt för kvalitetsarbete. Det krävs kontinuitet och då är det viktigt att minska personalomsättning och behålla medarbetarna. Arbetsgivarna säger att det är stor brist på Vårdförbundets yrkesgrupper. Ja, det finns en brist, men det finns även brist på attraktiva arbetsgivare.

Annons

Vårdförbundet presenterar här en lista på konkreta åtgärder som skulle göra arbetsgivarna mer attraktiva och i förlängningen leda till en trygg, säker och tillgänglig vård.

Vårdens organisation:

* Inför personcentrerad vård. Personcentrerad vård är ett etiskt förhållningssätt där patienten görs mer delaktig och blir en bärare av sin egen hälsa. Personalen arbetar i team runt patienten, där varje yrke får bidra med sin specifika kunskap och kompetens.

* Fortsätt arbetet med ”Framtidens hälsosystem” och identifiera hur samarbetet kan bli bättre mellan kommun, primärvård och sjukhus för att tidigt fånga upp patienter och förhindra sjukdom och ohälsa.

* Större fokus på det preventiva arbetet genom utökade resurser till primärvården samt specialistvårdens mottagningar.

”Vi är säkra på att detta skulle göra skillnad för arbetsgivarens attraktionskraft och därmed en trygg, säker och tillgänglig vård. Vilka arbetsgivare är modiga, ansvarstagande och vågar satsa?”

Bättre arbetsmiljö och villkor genom hela yrkeslivet:

* Lön som motsvarar utbildning, ansvar, kompetens, erfarenhet och bidrag till verksamheten. Tillskjut öronmärkta pengar till särskilt yrkesskickliga!

* Säkerställ och tillåt att rätt antal inom respektive yrke finns anställda så att övertidsarbete minimeras och alla får möjlighet att ta ut sina semesterdagar.

* Generell arbetstidsförkortning till 35 timmar i veckan.

* Avsatt tid för kompetensutveckling och verksamhetsutveckling.

Annons

* Införa/utveckla/öka utbildningsanställningar.

* Fördjupa dialogerna med lärosäten vad gäller möjligheten att erbjuda reglerad specialistutbildning även för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

* Säkerställ VFU med god kvalitet där handledarna har tid för studenterna.

* Att göra regionens kliniska basår till obligatoriskt för alla nyutexaminerade.

* Skapa förutsättningar för seniora medarbetare. Mentorskap där medarbetaren kan stanna kvar i verksamheten för kompetensöverlämning. Införa modellen 80/90/100 (80 procent tjänstgöring till 90 procent lön och 100 procent pensionsinsättning) eller att seniora medarbetare enbart arbetar dag, men med bibehållen OB-ersättning.

Vi är säkra på att detta skulle göra skillnad för arbetsgivarens attraktionskraft och därmed en trygg, säker och tillgänglig vård. Vilka arbetsgivare är modiga, ansvarstagande och vågar satsa?

Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet avdelning Skåne

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons