Annons

Uppgifter: Massgripande i Kristianstad ingick i global polisoperation

Den globala polisoperationen Trojan Shield har lett till 800 gripanden runt om i världen. Flera personer greps enligt uppgifter till Kristianstadsbladet i Kristianstad. ”Det kan jag varken bekräfta eller förneka”, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten.
Kristianstad • Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 8 december 2022
Trojan Shield tog plats i ett flertal länder och har lett till stora vapen- och narkotikatillslag samtidigt som mord förhindrats.Foto: Denis Poroy

I slutet av maj ledde en insats till att nio personer anhölls misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Flera av personerna häktades kort därpå.

Tillslaget har nu lett till att elva personer i åldrarna 20–46 år gamla har häktats i Kristianstads tingsrätt. Majoriteten av personerna är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott på olika platser i Skåne och Blekinge. Så sent som på torsdagen blev ett flertal av personerna omhäktade. Minst fyra av de häktade är hemmahörande i Kristianstad.

Annons

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet ingick massgripandet i operation Trojan Shield, den största polisinsatsen mot organiserad brottslighet i svensk kriminalhistoria där totalt 155 personer greps.

Linda H Staaf, chef för underrättsenheten NOA, presenterade resultatet av insatserna i Sverige där 155 personer gripits.Foto: Janerik Henriksson/TT

Kammaråklagare Marie Reutne vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag kommer inte att uttala mig om den här förundersökningen, då den går under förundersökningssekretess. Det är det enda jag kan säga om ärendet nu, säger Marie Reutne.

Du kan varken bekräfta eller dementera om det var en del av Trojan Shield?

– Nej, jag uttalar mig inte om förundersökningen eftersom att det handlar om förundersökningssekretess.

Tidningen har även varit i kontakt med Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i Region Syd.

Har händelsen med de tidigare häktade för synnerligen grovt narkotikabrott med Trojan Shield att göra?

– Det kan jag varken bekräfta eller förneka, säger Mats Karlsson.

”Det kan jag varken bekräfta eller förneka.”
Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten

25–30 personer i polisregion Syd är frihetsberövade efter insatsen Trojan Shield, men exakt var tillslagen har gjorts vill polisen inte berätta i nuläget.

Gripanden har skett över en längre tidsperiod i Skåne och gäller främst organiserad narkotikahandel. Stora beslag har gjorts i samband med att polisen gjort husrannsakan på ett flertal platser i länet.

Annons

– Vi kan inte gå in i detalj på utredningen, men i Region Syd har det tongivande varit narkotikabrott, medan det i andra regioner handlat mer om våldsbejakande aktörer. Vi har tagit sammanlagt upp till ett halv ton i beslag, det är enorma mängder, säger Mats Karlsson.

Här saknas innehåll

En analys av den avkrypterade EncroChat har visat att det förs in tio gånger mer narkotika i Sverige än vad polisen tidigare trott. Enligt Mats Karlsson är användarna inte bara missbrukare. Många av de som tar droger gör det även på fester. För att stoppa narkotikan slår de mot nätverken.

– Om vi skulle ta 200 kilo amfetamin i beslag så har det en ganska liten effekt, för det förs in stora mängder ändå. Däremot om vi får fast de som transporterar eller hanterar narkotikan, då kan det få en större effekt. Det är det vi gör genom den här insatsen.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden inom Trojan Shield?

– Det är inte uteslutet. Vi får stora mängder information via den här appen där vi kan hitta organisationer och det kan leda till att fler grips.

Robert RosénSkicka e-post
Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons