Annons

Förslag: Österslövs skola rivs och ny byggs

Österslövs skola rivs, en ny byggs och Fjälkestads skola avvecklas. Det är förslaget som barn- och utbildningsförvaltningen nu lägger fram till politikerna. Det blir den största skolsatsningen på landsbygden i modern tid.
Kristianstad • Publicerad 17 maj 2019
Förslag finns nu att riva Österslövs skola och ersätta den med en ny F-6 skola.
Förslag finns nu att riva Österslövs skola och ersätta den med en ny F-6 skola.Foto: Lasse Ottosson

Förslaget innebär att elever från Österslöv och Fjälkestad samlas i en nybyggd F-6 skola i Österslöv där nuvarande F-2 skola rivs. En ny gymnastiksal byggs och Kämpaställets förskola byggs om och till. Kostnaden är beräknad till 207 miljoner kronor. Det är det här förslaget som förvaltningen nu vill ha grönt ljus för från politiken att kunna utreda vidare.

– Det handlar om utbildningskvalitet, att få en samlad skolverksamhet i den här bygden. Det är en stor satsning och mycket pengar och jag ser fram mot att diskutera det här vidare, säger Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Platsbristen på Fjälkestads och Österslövs skolor är akut, vilket Kristianstadsbladet tidigare har berättat. Det här har lösts efterhand vilket nu innebär totalt åtta extra paviljonger vid de båda skolorna och förskolan. Paviljongerna har tillfälliga bygglov och i Fjälkestad är det tidsbegränsat på grund av fornlämningar. Båda skolorna är i behov av renovering och anpassning och det saknas specialsalar och gymnastiksal.

I mars presenterade barn- och utbildningsförvaltningen fyra förslag för att lösa situationen. Det var allt från att behålla och renovera båda skolorna och förskolan till att lämna samtliga lokaler och bygga nytt i Österslöv. Strax efter kom Centerpartiet med ett förslag som lades till som ytterligare alternativ. Det gick ut på att bygga en ny F-6 skola i Österslöv och även behålla och göra om Fjälkestads skola till en F-3 skola. Under april har informationsmöte hållits i Österslöv och Fjälkestad för vårdnadshavare om de olika alternativen.

Nackdelar och fördelar har övervägts. Utifrån att ha tittat på bland annat elevunderlag, pedagogiskt behov, elevtransporter, lokalernas skick och markförutsättningar har förvaltningen landat i att förslaget som nu presenteras för politiken är det mest realistiska.

Daniél Tejera lyfter fram flera anledningar till varför han ser det här som det bästa alternativet. Dels ger en samlad skolverksamhet bättre förutsättningar för att kunna ha de stödfunktioner som behövs, till exempel elevhälsa, specialpedagoger och kurator, dels blir det enklare att rekrytera behörig personal, menar han. Pendlingsmöjligheterna är också bättre till Österslöv.

– Det innebär också en bättre arbetsmiljö för både elever och personal med nya lokaler som uppfyller dagens krav på tillgänglighet. Ett nybygge ger också större möjlighet att anpassa till modern pedagogik.

Att renovera och bygga ut nuvarande lokaler i stället för att bygga nytt ser han inte som något bättre alternativ. Det skulle krävas en omfattande renovering och utbyggnad av Österslöv skola, vilket skulle landa på nästan samma kostnad som ett nybygge: 189 miljoner.

– Vi får också en bättre driftsekonomi av att samla allt och det innebär färre skolskjutsar. Man får dessutom en egen idrottshall och slipper åka iväg för att ha specialämnen, säger Daniél Tejera.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons