Annons

Ishallsrapporten kräver att åtgärder vidtas omgående

”Flertalet skador, fel och brister” – dessa ord används om Osby ishall i den senaste rapporten om densamma.
– Någonting måste hända, säger Göran Dahlqvist.
Osby • Publicerad 18 april 2023 • Uppdaterad 19 april 2023
Göran Dahlqvist menar att det är dags att agera, och komma framåt i ishallsfrågan.Foto: Lasse Ottosson

Den nya rapporten om Osby ishall indikerar att mögel inte tycks vara något större problem i hallen. Det är ämnen från träskyddsmedel – kloranisoler – som skapar ”mögellukten”.

Trots detta får ishallen ett särdeles lågt betyg av utredarna.

Annons

”Ishallen är i dåligt skick med flertalet skador, fel och brister i dess uppbyggnad och konstruktion. Vissa av dess brister kan påverka, och påverkar personer som vistas i byggnaden negativt med ohälsa som följd. Därav bör dessa skador, fel och brister åtgärdas omgående” lyder experternas bedömning.

I rapporten framgår det att tidigare utredningar pekat på bristande ventilation som ett problem i hallen. Därför blir det otillbörligt fuktigt i bland annat omklädningsrummen. Tidigare undersökningar har också visat att ”limträbågarnas betongfundament uppvisar skador och är i behov av renovering. […] Detta påverkar betongfundamentens hållfasthet och byggnadskonstruktionens bärighet”.

Föreningarna som vistas i hallen – Osby Ishockeyklubb (OIK) och Osby Konståkningsklubb (OKK) – har tagit del av rapporten, uppger Göran Dahlqvist, som är medlem i OIK:s styrelse.

– Det är bra att det inte är mögel i hallen. Men vad gäller den kemiska reaktionen som är på trävirket… Om man googlar på det här, vilket jag gjorde i helgen, så ser man att det inte är farligt, men det är heller inte hälsosamt att andas in de här ämnena, säger Dahlqvist.

I rapporten har han utläst att det inte räcker att bara byta ut allt trävirke i hallen. Det står att ”stora delar av övriga byggnadsmaterial även behöver rivas/saneras, för att åtgärda lutkproblematiken”.

– Det här ämnet sätter sig i olika byggnadsmaterial, konstaterar Göran Dahlqvist.

”Men kommunen säger att det är svårt att komma förbi lagen om offentlig upphandling. Det finns ju andra kommuner som har åsidosatt det men Osby vill inte.”
Göran Dahlqvist, OIK

Göran Dahlqvist med flera har sedan tidigare presenterat ett förslag till kommunen, om att frivilliga skulle bilda en sorts ”ishallsförening”, som skulle kunna ta tag i ishallen.

– Vi presenterade ett förslag där kommunen i så fall skulle garantera oss 100 miljoner kronor, så kunde vi ta över och riva och bygga, förklarar Dahlqvist.

Hittills har kommunen inte gått vidare med detta förslag.

I den färska rapporten står det att betongfundament i ishallen uppvisar skador.Foto: Simon Rehnström

– Kommunen hänvisar till lagen om offentlig upphandling. Om kommunen skulle gå in och garantera 100 miljoner så har de avsatt pengar till vårt konsortium. Men kommunen säger att det är svårt att komma förbi lagen om offentlig upphandling. Det finns ju andra kommuner som har åsidosatt det men Osby vill inte, säger Göran Dahlqvist.

Annons

Men ni fortsätter att driva den här frågan?

– Ja, absolut. Någonting måste hända. Vi kan inte bara känna att nu vet vi vad som är problemet så då kan vi vänta. Problemet blir ju ännu större.

På torsdag ska Dahlqvist med flera på ett möte med kommunen, som kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) bjudit in till.

– Han var snabb och kallade till möte. Det var jättebra att han gjorde det, säger Göran Dahlqvist.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons