Annons

Planer på ny stadsdel överklagas

Planerna på det nya bostadsområdet i Transval, som skapar förutsättningar för runt 300 nya bostäder, överklagas nu av ett företag i närområdet.
Åhus • Publicerad 3 januari 2019
Planen är 300 nya bostäder i Åhus. Ett företag i närområdet har nu överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen.
Planen är 300 nya bostäder i Åhus. Ett företag i närområdet har nu överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen.Foto: Möller arkitekter

Det var i november som den nya detaljplanen för området väster om den gamla glassfabriken i Åhus antogs av kommunfullmäktige.

Planen gör det möjligt att bygga runt 300 nya bostäder av varierande karaktär och mellan en till fyra våningar. I området, som totalt är 27 hektar stort, skapas förutsättningar för att bygga äldreboende och tre större kvarter i området har pekats ut som lämpliga att rymma en förskola.

Annons

I planen finns dessutom förutsättningar för handel, kontor och annan service. Även vård möjliggörs i vissa kvarter och det finns också utrymme för stora park- och naturområden.

Boende och företagare har tidigare i processen uttryckt oro för bostadsplanerna. Bland annat har man pekat på trafiksituationen längs väg 118 i området som redan nu är ansträngd i perioder. Även företagare i närområdet med verksamheter som avger buller, lukt och damm var bekymrade för att deras verksamhet skulle begränsas om det blev bostäder alldeles intill.

Kommunen justerade efter synpunkterna förslaget, bland annat med en så kallad buffertzon till angränsande industrier.

Men ett av företagen är inte nöjt med de åtgärder som vidtagits och överklagar nu planen till mark- och miljödomstolen.

”Hänsyn till företagets förutsättningar för att fortsättningsvis bedriva sin verksamhet utan risk för störningar för de boende eller för företaget i fråga har inte tillräckligt utretts, hänsyn har inte tagits om än mindre kompenserats” framför bolaget som i överklagan begär mer tid för att utreda en rad saker.

Det handlar dels om buller från verksamheten men också den lukt som skapas från exempelvis sprutmålning eller eldning av träavfall.

Företaget uttrycker också på nytt farhågor om trafiksituationen, där man pekar på att det inte presenterats någon lösning för att råda bot på trafikmängden, som väntas öka. Att Tippvägen ska tas i anspråk som en av de större infarterna till området anser bolaget vara direkt olämpligt. Man framför också att det kommer öka olycksrisken när oskyddade trafikanter får möta tung trafik från industrierna.

”Det ska inte åligga en enskild entreprenör att behöva presentera dessa uppenbara risker och behöva känna sig motarbetad i sin önskan att göra den bästa lösningen för alla parter i den situationen som kommer att råda”.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons