Annons

”Inte rimligt om cancertiderna ökar”

”Det är inte bra att väntetiderna har ökat!” Det säger ledande sjukvårdspolitiker efter Kb:s avslöjande om att ledtiderna till cancerbehandling i flera fall har blivit längre, trots miljonsatsningar.
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2019

– Rent principiellt är det ett jättebekymmer om ledtiderna ökat. Vi måste se över vad som gör det. Meningen är ju inte att det ska bli längre tider, utan att vi ska få ner dessa, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kb avslöjade i måndagstidningen att trots en årlig satsning om 55 miljoner kronor på standardiserade vårdförlopp (SVF) inom cancerområdet, har tiderna från diagnos till start av behandling i flera fall blivit längre. Främst gäller detta de vanligaste cancerformerna, som drabbar flest patienter.

Annons

Pengarna i cancersatsningen har bland annat gått till till att anställa kontaktsjuksköterskor och cancerkoordinatorer, som koordinerar insatserna. Samtidigt sägs det att orsaken till att tiderna ökar är det är brist på operationssköterskor och vårdplatser.

– Och där spelar det egentligen ingen roll om vi anslagit mer pengar. Vårt bekymmer är rekryteringen, hade vi kunnat anställa fler operationssköterskor hade vi gjort det. Vi försöker internutbilda nu, för det är en flaskhals vi måste jobba med, säger Gilbert Tribo.

Finns det anledning att se över SVF?

– Det finns alltid anledning att utvärdera allt vi gör. Jag tror att SVF är bra, det ger tydliga processer om hur det ska gå till. Det blir ännu bättre när vi får ett sammanhållet digitalt vårdsystem (SDV), för i dagsläget är det mycket som kräver manuell handpåläggning och det blir lättare med all information direkt i journalen. Men jag tror att SVF är här för att stanna.

Sverigedemokraternas Marlen Ottesen säger att de ser fortsatt positivt på SVF, både inom cancer andra områden:

– Vi behöver dock arbeta med de problem som gör att väntetiderna ökar. Hela vårdkedjan behöver anpassas. Under förra mandatperioden minskades antalet vårdplatser drastiskt, vilket har en indirekt påverkan och blir en broms i systemet.

Vänsterpartiets Sara Svensson konstaterar också att SVF är bra:

– Problemet är bristen på personal. Väntetiderna behöver kortas. Det handlar om jämlikhet och rätten till vård efter behov. För att kunna göra det behöver det öppnas fler vårdplatser så att kapaciteten kan höjas. Regionen behöver rekrytera och behålla fler nyckelpersoner och erbjuda en mycket bättre arbetsmiljö så att människor vill vara kvar och utvecklas i regionen. Det handlar om kortare arbetstid, jämställda löner, möjlighet till återhämtning och fortbildning. På vissa sjukhus är personalomsättningen skrämmande stor. Så går det inte att ha det, säger hon.

Socialdemokraternas Henrik Fritzon anser också att SVF är bra i grunden:

– Det har ju framför allt kortat tiden från misstanke till diagnos. Fram till åtgärd har vi inte varit lika framgångsrika. Det visar bara att det är en kapacitetsbrist på sjukhusen och att den måste byggas ut. Vi måste satsa mer på att utbilda sjuksköterskor med bibehållen lön och har föreslagit 300 sådana platser om året.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons