Annons

Politiken kräver svar om fler förskolor är i riskzonen

Efter turerna på Lekholmens förskola kräver tekniska nämnden nu svar från förvaltningen hur många fler byggnader det finns som har samma riskkonstruktion. Samtidigt konstaterar nämndens ordförande Sven Nilsson (C) att fastighetsunderhållet inom kommunen är eftersatt.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2018
Politikerna i tekniska nämnden kräver nu att få veta hur många fler fastigheter det finns i kommunen som har samma konstruktion som Lekholmens förskola.
Politikerna i tekniska nämnden kräver nu att få veta hur många fler fastigheter det finns i kommunen som har samma konstruktion som Lekholmens förskola.Foto: ARNE FORSELL

– Vi klarar inte av att hålla vår underhållsplan som vi borde göra. Så här har det varit i flera år, säger han.

”Budgetanslaget för planerat underhåll är betydligt lägre än verkligt behov och har varit det under en längre tid vilket medfört att en underhållsskuld byggts upp. Detta leder i sin tur till stora förslitningar på våra fastigheter, risk för fukt- och miljöproblem, en värdeminskning samt ökade kostnader för löpande underhåll” står det i nämndens protokoll - både var gäller underhållet 2018 men också inför 2019.

Annons

Redan under förra året beskrevs att läget började bli akut. För årets budget har nämnden visserligen fått 20 miljoner kronor mer till planerat underhåll, men det är ändå för lite, konstaterar Sven Nilsson.

– Men jag vill poängtera att händelsen på Lekholmen inte beror på bristande underhåll. Vi prioriterar alltid förskolor och skolor, säger han.

Däremot får händelserna på Lekholmen nu politikerna att kräva att få veta hur många fler fastigheter det finns i kommunen som är byggda på samma sätt och som därmed bör ses som riskklassade.

Det handlar om fastigheter som är byggda främst på 60- och 70-talet som har tryckimpregnerade syllar av trä direkt på betongbottenplatta. Blir träet någon gång fuktigt kan det avge lukt i form av kloranisoler.

– Det är självklart att vi behöver se över och få koll på om det finns fler byggnader. Det innebär ju en ökad risk. Vi ska ha en dragning om detta på tekniska nämnden på torsdag, säger Sven Nilsson.

Bland annat vill nämnden ha svar på vilka åtgärder som vidtagits och om där finns fler platser där personal upplevt problem.

– Det får absolut inte förekomma mögel när det gäller barnverksamhet. Det är inte omöjligt att vi måste kontrollera de här riskklassade byggnaderna oftare och mer noggrant, säger Sven Nilsson.

Även Moderaterna anser det som viktigt att det kommer fram en lista över riskklassade förskolor.

– Självklart vill vi också ha reda på detta. Det är ju helt galet att det varit problem på Lekholmen sedan 1997, säger Jesper Persson (M), vice ordförande i tekniska nämnden.

C4 Teknik kunde under måndagen inte ge något besked om hur många förskolor som byggts på samma sätt som finns kvar.

Annons

2012 inventerades samtliga förskolor i kommunen okulärt och ett omfattande åtgärdsprogram togs fram. Enligt Henrik Wester, informatör på C4 Teknik, har åtgärder beställts för problemen som hittades då.

Däremot gjordes inga byggnadsprover vid tillfället och därför finns ingen översiktlig bild över eventuella problem med konstruktionen.

Pär Trulsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons