Annons

Småbarnsmamman lämnade Kronofogden för Riksdagen

Hon var småbarnsmamman som arbetade på Kronofogdemyndigheten och blev invald i riksdagen. Sex år senare är hon en av landets mest framträdande moderater. ”Jag har egentligen tyckt att det varit roligare att vara med där idéerna formas än där de röstas om”, säger hon.
Åhus • Publicerad 9 januari 2021
Sedan 2007 är det Åhus som är hemorten för Kristianstadsbördiga Maria Malmer Stenergard.Foto: Lasse Ottosson

År 2014 blev Maria Malmer Stenergard, 39, invald i riksdagen. Då hade hon inte ens suttit i kommunfullmäktige i Kristianstad. Numera är hon migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson – och en av moderaterna som syns och hörs mest.

Det gick helt enkelt fort.

Annons

– Det gjorde det verkligen, konstaterar Maria Malmer Stenergard.

Föräldrarna hade aldrig berättat vad de röstat på men i samband med folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 fastnade den tonåriga Maria för Moderaterna. Den fria rörligheten var en avgörande faktor.

Under tiden på Söderportgymnasiet, några år senare, försökte hon gång på gång bli medlem i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) – utan att få gehör.

Samhällsfrågor diskuterades ofta i hemmet, vilket hon tror ligger till grund för att det politiska intresset väcktes.Foto: Lasse Ottosson

– Till slut så mejlade jag till Carl Bildt, som tidigt hade mejl, och skrev ”vill ni inte ha några medlemmar, eller?” och då blev det liv. Då fick jag ett inbetalningskort, säger hon med ett skratt.

Det var dock först när flyttlasset gått till Lund som hon blev aktiv på riktigt.

Studentlivet innebar engagemang i MUF Skåne och Fria Moderata Studentförbundet. Det blev poster som vice ordförande hos båda. Hon hade nämndsuppdrag i Lund, Uppsala och Kristianstad men gav sig aldrig in i kommunpolitiken mer än så.

– Jag har egentligen tyckt att det varit roligare att vara med där idéerna formas än där de röstas om, säger hon om valen att vara med i förbund snarare än fullmäktige.

Maria Malmer Stenergard

Ålder: 39.

Bor: Åhus. Uppvuxen på Helgedal i Kristianstad.

Familj: Make och två barn, 12 respektive 8 år.

Gör: Riksdagsledamot samt migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna. Har tidigare arbetat på Tetra Pak, sin pappas advokatbyrå, tingsrätten i Hässleholm och på Kronofogdemyndigheten i Kristianstad.

Utbildning: Kandidatexamen i systemvetenskap vid Lunds universitet. Studerade juridik i Uppsala och Lund. Avlade juristexamen i Lund.

Fritidsintresse: Mest padel, där hon ska utbilda sig till tränare. Gillar även resor, matlagning och bakning.

”Till slut så mejlade jag till Carl Bildt, som tidigt hade mejl, och skrev ”vill ni inte ha några medlemmar, eller?””
Maria Malmer Stenergard

Det var först efter att hon flyttat till Åhus och bildat familj som det stora politiska genombrottet kom. Utan att ha någon framskjuten position, enbart ideellt engagemang, blev hon tillfrågad av Kristianstadsmoderaterna om hon ville kandidera till riksdagen 2014.

– Jag blev väldigt förvånad, smickrad och glad men jag tvekade aldrig. För det känns som man får en sån chans i livet och då får man bara hoppa på.

Vad tror du att det var som gjorde att du blev tillfrågad?

Annons

– Naturligtvis att jag länge varit engagerad och hade en tydlig politisk kompass men också att jag jobbar hårt och att man ser att jag är beredd att göra det. Det är trots allt ofta det som gör skillnad.

Här saknas innehåll

Småbarnsmamman lämnade sitt 8-17-jobb, började arbetspendla till Stockholm och fick kollegor som levt hela sina liv inom politiken.

– Vi ska ju representera vanligt folk. Har man aldrig ställt klockan, packat matlådan och suttit med vid fikabordet så är det ju inte samma sak. Så för mig är den förankringen jätte-, jätteviktig.

Åren då hon suttit i riksdagen har varit turbulenta både inom och utom Moderaterna. Partiet är inne på sin tredje partiledare och omvärlden har skakats om av Brexit, Donald Trump och coronapandemin.

– Egentligen tror man inte att det är sant det som har hänt på bara de här sex åren, konstaterar hon.

Hon är bestämd att en dag återvända till det vanliga arbetslivet. När det blir får hon se, men åtminstone innan hon börjar känna en rädsla för att återvända.Foto: Lasse Ottosson

De har även varit omvälvande för Maria som gått från finansutskottet till ordförandeposten i socialförsäkringsutskottet och hunnit vara talesperson inom skattepolitik, miljö- och jordbrukspolitik samt migrations- och socialförsäkringspolitik.

– På ett sätt tror jag man blir en bättre politiker om man får jobba med lite olika områden. Man blir bredare och ser samband på ett annat sätt.

Hon är tydlig med att hon siktar på att bli omvald 2022, fortfarande har mycket att ge och känner att hon utvecklas. Men arbeta med politik vill hon inte göra hela livet. Då är hon övertygad om att hon tappar fotfästet till dem hon representerar.

– Jag vill inte pensioneras som politiker och tar en mandatperiod i taget.

Maria Malmer Stenergard om...

Hur riksdagsarbetet fungerat coronaåret 2020:

”I våras var det, som i resten av samhället, lite kaos innan vi hittade arbetsformerna, men efter att vi förändrat riksdagsordningen kunde man närvara på distans. Då blev det mycket lättare. Mycket av riksdagsarbetet kretsar kring utskotten och om alla utom ordföranden närvarar på distans blir det lättare att få till de vanliga rutinerna.

Det som var lite speciellt för mig är att jag är ordförande och grundlagen kräver att ordföranden är i Stockholm för att mötet ska anses hållas i Stockholm. Så för min del har jag under hösten i princip tvingats resa varje vecka för att hålla möten med socialförsäkringsutskottet. Vi har ju haft väldigt många coronarelaterade ärenden som ingen tänker på”.

Vilka Moderaterna vill bilda regering med 2022:

”Vi har varit tydliga med att vi vill bilda regering med Kristdemokraterna, men den senaste regeringsbildningen visade att man måste vara väldigt ödmjuk över hur politiska majoriteter formas. Vi är beredda att i centrala frågor förhandla med alla partier för att få igenom en politik som Sverige behöver.”

De viktigaste förändringarna Sverige måste göra:

1. Återupprätta tryggheten. Vi måste se till att de som begår allvarliga brott också grips, lagförs och sitter inne en längre tid.

2. Vi måste se till få en kraftigt minskad invandring för att vi ska kunna hantera den omfattande integrationsproblematik som vi brottas med.

3. Vi måste se till att fler kommer i arbete. Det kom en väldigt intressant studie i höstas som visar att bara hälften av de som kom hit perioden 1990-2016 har blivit självförsörjande och med tanke på hur hög invandring vi har haft så måste fler komma i arbete. Annars kommer vi inte klara av det.”

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons