Annons

Skåne vill att patienternas rätt minskas

Nya journalsystem i vården kräver en modernare lag, anser regionjurister i bland annat Skåne. Nu vill de att patientdatalagen ändras så att patienter inte har samma rätt att hindra vårdpersonal att läsa i deras journal.
Kristianstad • Publicerad 21 juni 2019 • Uppdaterad 22 juni 2019
Hur ska tillgången till samlad journalinformation hanteras framöver? Regionjurister vill nu att frågan utreds av Socialdepartementet.Foto: Jessica Gow/TT

Flera regioner, däribland Skåne, håller på att införa ”sammanhållen journalföring”. Detta innebär att informationen i journalen lagras digitalt i en databas, som de flesta vårdgivare inom regionen kan komma åt. I nuläget är det olika journalsystem på sjukhus och vårdcentraler, vilket gör att vårdpersonal har svårt att få information om patientens hela sjukdomsbild. I Skåne införs SDV, sammanhållet digitalt vårdsystem, genom att man köpt in ett system från amerikanska Cerner för över en miljard kronor.

Men även om journalföringen blir sammanförd, gäller fortfarande Patientdatalagen (PDL) från 2008. Den säger bland annat att patienter kan spärra sin journal, att patienter själva bestämmer vilken vårdgivare som ska få läsa vad ur journalen, och att vårdgivare måste ha en aktuell vårdrelation till patienten för att få lov att läsa i journalen. Patienter ska också informeras om vad sammanhållen journalföring är och vad det innebär.

Patienter kan i nuläget vägra godkänna att vårdgivare läser i journalen. Något som bör ändras, anser Skånes regionjurist.Foto: Privat
Annons

Olika exempel på hur detta kan missbrukas eller förhindrar vård har lyfts fram i debatten. En läkare som exempelvis behandlar allergi kan se att patienten varit på besök hos psykiatriker eller gynekolog. Eller tvärtom som det är nu, att en diabetesläkare skickar barn till ögonläkaren, och då hamnar utanför det egna verksamhetsområdet och inte får läsa svaret.

Runt hörnet väntar också modern teknik för att samla in hälsodata i förebyggande syfte. Exempelvis kan hjärtrytm via en smartklocka automatiskt skickas till patientjournalen. Om systemet upptäcker något onormalt kan det slå larm och uppmana patienten att söka vård Eller så kan man göra körningar i systemen för att hitta dem med risk för diabetes. Med dagens lag är detta förbjudet.

Detta har nu lyfts upp som ett problem av flera regioner, som anser att PDL är föråldrad i takt med att sammanhållna journalsystem införs. Skånes regionjurist har, tillsammans med jurister från sex andra regioner, skrivit till Socialdepartementet och begärt en ”modern lagstiftning för patientuppgifter”. De vill säkerställa integritetsfrågorna, men anser samtidigt att lagen bör ändras för att kunna behandla patienter bättre och mer förebyggande framöver. Juristerna föreslår att departementet ser över främst de delar av lagen som gäller insamling av data i förebyggande syfte, att det måste finnas en vårdrelation för att få se journalen, och att det blir lättare att se journaler mellan olika vårdgivare, även privata. De ifrågasätter också samtyckeskravet från patienterna:

”I dag läggs ett allt för stort ansvar på patienterna att ta ställning till vilka uppgifter om dem som hälso- och sjukvårdspersonalen behöver för att kunna tillhandahålla en god och säker vård”, skriver de.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons