Annons

Få klagomål på covid-vården

Inställda operationer och övrig undanträngd vård. Det är några av klagomålen i år till Patientnämnden — men långt ifrån så många som befarades. Och för kommunal finns det två kommuner i nordöstra Skåne där ingen klagat på flera år.
Kristianstad • Publicerad 9 november 2020
Det är förvånansvärt få som klagat på covid-vården, konstaterar Patientnämnden i Skåne.Foto: Mikael Fritzon/TT

Patientnämnden är den förvaltning i Region Skåne som hjälper patienter som vill klaga på vården. Nu har de gått igenom hur många klagomål de fick in under årets nio första månader. 3 503. En minskning med 13 procent sett på årsbasis. Bara ett fåtal, 226 klagomål, handlade om covid-vården. Detta trots att 2 800 operationer ställts in under våren och att flera har nekats ordinarie vårdbesök på grund av covid-liknande symtom.

– Vi tolkar det som att skåningarna har varit tålmodiga och helt enkelt inte har velat belasta vården med sina klagomål. I förlängningen är det dock viktigt att alla synpunkter fortsätter att komma in. Det är bara det som kommer fram i ljuset som kan bidra till att göra vården bättre, säger Jonas Duveborn, förvaltningschef på Patientnämnden Skåne, i ett pressmeddelande.

Jonas Duveborn, förvaltningschef för Patientnämnden.Foto: Bosse Nilsson
Annons

Av de 226 klagomålen för covid-19 rör sig en fjärdedel om att de inte fått den vård de ska ha, det vill säga blivit av- eller ombokade.

Omkring en fjärdedel har också handlat om oro för att bli smittad vid ett besök hos den skånska sjukvården. Det har varit allt från trängsel i väntrum till att vårdpersonal inte burit munskydd.

Det har också handlat om sjukresor som de tvingats göra tillsammans med andra, eller att de uppmanats åka kollektivtrafik till vården.

20 procent av klagomålen handlar om att nekats ett test eller haft problem med att få del av provsvaret. De flesta av dessa klagomål kom in i september.

Det finns också anhöriga som klagat, bland annat för att de inte fått följa med under förlossning eller har fått minskad delaktighet i vården på grund av besöksförbudet.

En annan rapport från nämnden handlar om klagomål på den kommunala vården.

– Rapporten visar att det är förvånansvärt få av alla de som ges kommunal vård som väljer att vända sig till Patientnämnden Skåne, säger Matilda Malmgren (M), ordförande i patientnämnden.

– Det kan finnas många orsaker till att vi får in så få klagomål på kommunal vård. Den önskade slutsatsen är naturligtvis att vården är så bra att det inte är aktuellt att klaga. En annan är att inte tillräckligt många vet att de kan vända sig till oss, säger Jonas Duveborn.

Endast 1,4 procent av alla klagomål till nämnden sedan 2018 rör kommunal vård. Som exempel: 2019 fick över 83 000 personer i Skåne kommunal vård. Patientnämnden har fått in 80 klagomål från denna kategori, och det har inte ökat under corona-krisen.

Det finns även två kommuner i nordöstra Skåne varifrån det inte lämnats in ett enda klagomål på kommunal vård sedan 2018. Det är Bromölla och Osby. I Kristianstad var det 5 klagomål under 2019, i Hässleholm 3 och i Östra Göinge 1.

”Det kan finnas många orsaker till att vi får in så få klagomål på kommunal vård. Den önskade slutsatsen är naturligtvis att vården är så bra att det inte är aktuellt att klaga. En annan är att inte tillräckligt många vet att de kan vända sig till oss.”
Patientnämndens förvaltningschef Jonas Duveborn.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons