Annons

Barbackaområdet: Tål hög exploatering

Studien om hur Barbackaområdet kan utvecklas har godkänts av byggnadsnämnden. Det slås fast att området tål hög exploatering. ”Men det är inte samma sak som att det är rimligt”, påpekar ordförande Christina Borglund (KD).
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2021
Barbackaområdet är komplicerat men kan byggas ut med både bostäder och mer publik verksamhet.
Barbackaområdet är komplicerat men kan byggas ut med både bostäder och mer publik verksamhet.

För två år sedan fick byggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en förstudie för Barbackaområdet, hur det kan utvecklas och vad som kan byggas på platsen. En anledning var att högskolan ville bygga på Tivolibadstomten.

Efter att ha blivit försenad på grund av olika utredningar presenterades den för kommunledningen i höstas och det stod då klart att en högskola var möjlig på området. Men för några veckor sedan sa kommunledningen nej till en sådan etablering och har i stället föreslagit ställverkstomten.

”Det är ett spännande område och förstudien anger att det tål en hög exploateringsgrad, men det är inte samma sak som att det är rimligt.”
Christina Borglund (KD), ordförande i byggnadsnämnden
Annons

Nu är förstudien klar i sin helhet och godkändes av byggnadsnämnden på tisdagen.

Barbackaområdet omfattar betydligt mer än enbart Tivolibadstomten och själva Barbacka (se karta). Förstudien konstaterar att det är möjligt att bygga ut med både bostäder och mer publika verksamheter, men det är samtidigt ett komplicerat område av många anledningar. Inte minst med tanke på översvämningsrisken, närheten till järnvägen och vattenriket och trafikförhållandena.

Byggnadsnämndens ordförande Christina Borglund (KD) betonar att det här är just en förstudie och att det måste göras betydligt mer ner i detalj innan man kan gå vidare med enskilda projekt.

– Det är ett spännande område och förstudien anger att det tål en hög exploateringsgrad, men det är inte samma sak som att det är rimligt. Man måste till exempel gå in och titta på områdespåverkan. Vi har Tivoliparken och Naturum nära som är känsliga områden. Parkering och trafiklösningar måste man också titta vidare på, området tål inte hur mycket trafik som helst, förklarar Borglund.

– Vi känner att det är en gedigen förstudie med många utredningar, men det är mycket kvar att göra innan man kan gå vidare.

Frågetecknen som måste rätas ut är flera. Ett p-hus planeras på den östra sidan vid vattentornet och däremellan behövs en förbindelse med gångbro, vilket måste hanteras av Trafikverket. Vissa delar av järnvägsmuseet behöver flyttas och det måste undersökas hur Tivoliparken påverkas av exploatering i det här området.

För Tivoliparkens del har det diskuterats att ta fram en egen detaljplan i och med debatten om behovet av att skydda parken.

– Och där handlar det om att ta fram en detaljplan för att skydda, bevara och utveckla på ett varsamt sätt, inte om att bygga hus vilket många verkar tro.

Vallbygget är en annan del. Området måste säkras mot översvämning.

– Det finns en vallplan, men det handlar om gestaltning också. Vallen kan delvis ingå i bebyggelsen och kan se ut på många sätt. Där måste man tänka till så att man inte bygger för högt långt innan man behöver.

Annons

Kulturvärden i området behöver också studeras närmare, menar Christina Borglund.

– Allt måste nu samlas i ett uppdrag att göra en detaljplan där man tittar vidare på de olika kritiska punkterna.

När det blir aktuellt kommer alla förslag i vanlig ordning att ställas ut för allmänheten och skickas ut på samråd med möjlighet att lämna synpunkter.

– Det är ett viktigt område för Kristianstad och det är viktigt hur det utformas. Nu har man chansen att göra något riktigt bra.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons